Иван Нейков: Хората с минимална пенсия - без увеличение от 1 октомври
Секция: ИКОНОМИКА
21 Септември 2022 07:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Иван Нейков: Хората с минимална пенсия - без увеличение от 1 октомври

/КРОСС/ "Целта на корекцията в пенсиите от 1 октомври е да се реши как да бъде преодоляно изоставането на старите пенсии. Хора, които са вършили една и съща работа, но са се пенсионирали по различно време, получават различни пенсии и то със стотици левове. Тази разлика идва от бързото нарастване на доходите и заради многото политически корекции на пенсиите през годините".

Това каза социалният експерт Иван Нейков, председател на Балканския институт по труда и социалната политика, бивш социален министър, по БНР.

Той допълни, че с изменението на Кодекса за социално осигуряване ще бъдат преизчислени пенсиите, отпуснати до 1 януари 2022 година.

"Няма да бъдат коригирани пенсиите, които не са от трудова дейност. Сред тези 1/3 от пенсионерите, които ще получат увеличение, ще има такива, които ще са с по 300 лева увеличение, но ще има такива и без 1 стотинка увеличение. Всичко ще бъде направено по служебен път", каза Нейков.

"Първо ще се изчисли базовата пенсия на човека и ще се определи неин размер, ориентиран към 2008 година, тоест, хората, които са пенсионирани преди 2008 година ще имат ново преизчисляване на пенсията. След това - за всяка една година след 2008-а базовият размер ще бъде коригиран в зависимост от размера на инфлацията през текущата година или в зависимост от размера на нарастване на средния осигурителен доход. Ще бъде вземан предвид по-изгодният коефициент за човека. Така до 2022 година - с натрупване, ще бъде определен новият размер. Хората, които са се пенсионирали след 2008 година, ще получат осъвременяване от годината, в която са се пенсионирали", обясни експертът.

Нейков подчерта, че всички хора с минимална пенсия - а това са 45% от всички пенсионери, няма да получат увеличение.

"Проблемът е, че ако се изчисли пенсията им спрямо техния принос, то тя ще бъде много по-ниска от минималната, която вземат в момента. Тъй като минималният размер беше увеличаван политически".