Пламен Димитров: Няма обяснение за високата инфлация у нас, има начин да се намалят цените
Секция: ИКОНОМИКА
21 Септември 2022 10:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пламен Димитров: Няма обяснение за високата инфлация у нас, има начин да се намалят цените

/КРОСС/ Няма обяснение за високата инфлация у нас от 18% при средно 8%-9% за ЕС. Това заяви в "Денят започва" президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той допълни, че инфлацията при масовите стоки е още по-висока - над 40% на годишна база.

Според Пламен Димитров цените могат да се намалят чрез действия на регулаторните органи.

"Регулаторите трябва да влязат в час възможно най-скоро. Когато си влязат в час, могат да управляват цените - не административно, а чрез прозрачност при ценообразуването.", заяви Димитров.

От началото на седмицата КНСБ започна национална протестна кампания.От синдиката настояват за актуализация в бюджета за тази година, минималната работна заплата да стане 850 лв. от първи януари, заплатите в бюджетната сфера да се повишат с 12% от 2023, а от юли - 12-процентно увеличение и на пенсиите. Целта е да се покрият средноинфлационните разходи.

"Това не е стачка. Това е една кампания да се поиска компенсация на инфлацията преди края на тази година. И да запазим работните места. Сега е времето да кажем на политиците, които отиват на избори, че най-важното нещо са доходите на хората в тази криза. Затова смятаме, че именно сега е моментът да направим това. Всичко друго е важно като политики, но това е най-важното.", изтъкна той.