Цените на петрола скочиха с повече от 2%
Секция: СВЯТ
21 Септември 2022 12:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Цените на петрола скочиха с повече от 2%

/КРОСС/ Петролът поскъпна с повече от 2%, след като руският президент Владимир Путин обяви частична военна мобилизация. Поради тази ескалация на войната в Украйна се породиха опасения за ограничаване на доставките на петрол и газ, предаде БГНЕС.

Фючърсите на суровия петрол тип "Брент" поскъпнаха с 2,28 долара, или 2,5%, до 92,90 долара за барел към 10:07 ч. българско време. Вчера те поевтиняха с 1,38 долара.

Американският суров петрол „West Texas Intermediate" (WTI) се търгува за 86,16 долара за барел, което представлява ръст от 2,22 долара, или 2,6%.

Ескалацията на войната ще доведе до увеличаване на несигурността по отношение на руските енергийни доставки, каза Уорън Патерсън, който е ръководител на отдела за изследване на суровините в „ING".

"Този ход може евентуално да доведе до призиви за по-агресивни действия срещу Русия по отношение на санкциите от страна на Запада", каза той.

Петролът поскъпна и достигна многогодишен връх през март, след като избухна войната в Украйна.

Междувременно Съединените щати заявиха, че не очакват пробив за съживяване на ядреното споразумение с Иран от 2015 г. на Общото събрание на ООН тази седмица. Тази позиция намалява перспективите за връщане на иранските барели на международния пазар.

Групата на производителите ОПЕК+ понастоящем изостава с рекордните 3,58 млн. барела дневно от производствените си цели. Това е около 3,5% от световното търсене.

Тази седмица инвеститорите се подготвят за поредното агресивно повишаване на лихвените проценти от Федералния резерв на САЩ. Тази мярка може да доведе до рецесия и рязко намаляване на търсенето на горива.

Ръководителят на саудитския петролен гигант „Aramco" (2222.SE) предупреди, че свободният капацитет за производство на петрол в света може да бъде бързо изразходван, когато световната икономика се възстанови.