Над 500 доброволци от TELUS International Bulgaria помагат на 50 пчелари от цялата страна
Секция: БЪЛГАРИЯ
21 Септември 2022 15:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Над 500 доброволци от TELUS International Bulgaria помагат на 50 пчелари от цялата страна

/КРОСС/ След две години в хибриден формат, TELUS Дни на подкрепа се завръща със събитие на живо. На 24 септември над 500 доброволци от TELUS International Bulgaria, заедно с техните приятели и семейства, ще се превърнат в пчелари за един ден. Съвместно с екипа на фондация “Истински мед” те ще запретнат ръкави, за да сглобят 60 нови кошера, 1200 кошерни рамки и информационни материали, които да бъдат в помощ на 50 пчелари от цялата страна. “Пчелар за един ден” - това е мотото, под което компанията организира доброволческата инициатива в Зоологическата градина в София. Едновременно с това, ще се проведе и онлайн творческа работилница, която цели да създаде информационни материали, които да бъдат полезни в работата на подкрепените пчелари.

Инициативата помага на стартиращи пчелари от платформата “Истински мед”, чиято мисия е опазването на пчелите. Дарението, което ще направи компанията, възлиза на повече от 100 000 лева и е под формата на кошери, ценни материали и оборудване. Част от тях са и 10 електрически центрофуги, които “Истински мед” ще предостави на пчелари, които имат най-голяма нужда. С тях те могат много по-ефикасно да изваждат меда от питите и петорно да оптимизират процеса по получаването му.

TELUS International Bulgaria полага усилия в посока запазване биоразнообразието на българската природа и в частност грижата за пчелите. До този момент, компанията и фондация Обществен борд на TELUS International Bulgaria, са подкрепили финансово дигитализирането на “Музея на пчелата” в София, предприемаческия проект в областта на пчеларството - „Деца със светло бъдеще“, реализиран в с. Джурово ив помощ на уязвими семейства, . Компанията също така подпомага и програмата “Осинови кошер”, като през 2022 г.,  е осиновила над 750 000 пчели, за които се грижат пчелари в различни точки на България. В момента „осиновените“ пчели опрашват над 900 милиона цветя всяка година.

Тази година TELUS Дни на подкрепа отбелязва своя 10-годишен юбилей. За този период компанията и фондация “Обществен борд на TELUS International в България” е дарила над 2 млн. лева в подкрепа на повече от 200 благотворителни и образователни организации и каузи. Участие в тях като доброволци са взели над седем хиляди служители в подкрепа на мотото “Даваме там, където живеем”, дарявайки над 40 000 часа доброволчески труд.