Теодора Георгиева, ICGB: Очакваме в началото на другата седмица да получим Акт 16 за интерконектора с Гърция
Секция: ИКОНОМИКА
22 Септември 2022 08:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Теодора Георгиева, ICGB: Очакваме в началото на другата седмица да получим Акт 16 за интерконектора с Гърция

/КРОСС/  В предаването „Още от деня“ по БНТ Теодора Георгиева, каза че засега за интерконектора с Гърцияя разполагат с Акт 15. „Вече имаме заповед, която е направена от ДНСК за понеделник, в началото на другата седмица очакваме Акт 16“, допълни Георгиева.

Тя гарантира, че проектът е изцяло годен да функционира. „Развиваме проект за 3 милиарда кубически метра газ годишно, което е потреблението на България. Имаме резервация на капацитет 50%“, посочи Георгиева и отбеляза, че датата 1 октомври, когато се очаква да потече азерски газ към България, е много важна цел, за да може по-ниските цени да се усетят и от потребители, и от индустриалци.

Теодора Георгиева обясни, че инфраструктурата наглед е малка, но има изключително сериозна важност от гледна точка на пренос на газ и за други дестинации. „Например в Западните Балкани: Сърбия и Македония, също имат интерес. Важно е да мислим какво предстои. 2024 г. ще стане готов терминалът в Александруполис. Отсега трябва да се работи за увеличаване на капацитета на интерконектора“, смята тя.

Георгиева добави, че вече имат нови клиенти от Гърция, Италия и САЩ. Тя не посочи точно с колко ще е по-евтин азерският газ, но гарантира, че ще е в пъти повече от сега.