Делегация на МТ и министър Илин Димитров участваха в Шестата глобална конференция за винен туризъм на СОТ
Секция: Туризъм
22 Септември 2022 10:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Делегация на МТ и министър Илин Димитров участваха в Шестата глобална конференция за винен туризъм на СОТ

/КРОСС/  Делегация на Министерството на туризма, водена от министър Илин Димитров, участва в Шестата глобална конференция за винен туризъм на Световната организация по туризъм към ООН в Алба, Италия.

Министър Димитров взе участие в централната дискусия - "Бъдеще на винения туризъм", на която изрази готовността на България да е домакин на една от следващите винени конференции на Световната организация по туризъм.

По време на дискусията в рамките на форума той представи визията си за развитие на винения туризъм на България пред делегатите на форума и високопоставените политически фигури от утвърдени винени дестинации като Италия, Португалия, Грузия, Сан Марино, Молдова и Гърция, с които бяха заедно на сцената. Министър Димитров изрази готовността на страната ни да представи най-добрите практики и продукти на нашия винен туризъм и да покаже големия си потенциал в тази ниша. България отдава голямо значение на тази проява, която е първостепенна възможност за представяне на възможностите ни за туризъм на най-високо равнище в рамките на Европа.

"България е в уникална позиция", посочи министър Димитров - "тук всяка от представените в панела държави има свое достойнство, но ние съчетаваме почти всичко това - имаме море, красиви планини, хубаво вино и още много прекрасни неща в близост, които биха могли да привлекат много туристи и са добра причина да ни дойдете на гости, подчерта министърът. Това, че мнозина не познават предимствата и предпоставките за развитие на добър винен туризъм в България, е само една чудесна възможност да ви изненадаме, каза министър Димитров.

По време на разговорите основният фокус бе поставен върху факта, че развитието на винения туризъм внася добавена стойност и допринася за устойчивото развитие на регионите и общностите, като дава отражение върху всички процеси и елементите от веригата. Той е и форма на социална комуникация.

Основните акценти и послания във всички дискусии в рамките на форума бяха именно върху устойчивото развитие в туризма, въвеждането на иновации и дигитализацията, както и взаимната свързаност на винения туризъм и другите индустрии, свързани с гостоприемството.

Виненият туризъм и консумацията на напитката е част от културата и всички ритуали - беше коментирано, че за италианците виното е част от общуването, за испанците - част от културата на хранене, за гърците е символ и част от ритуалността. Но всички се съгласиха, че е част от преживяването по време на едно туристическо пътуване, а при направата на вино едно от най-важните неща е историята, която стои зад него.

Основният ден от Шестата глобална конференция за винен туризъм завърши с дегустации и пътешествие със старинен парен влак до една от известните винени локации, разположени по хълмовете с лозя в околностите на Алба.