Телескопът "Джеймс Уеб" засне пръстените на Нептун
Секция: Наука
22 Септември 2022 15:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Телескопът "Джеймс Уеб" засне пръстените на Нептун

/КРОСС/ Космическият телескоп "Джеймс Уеб" засне първите от десетилетия насам ясни изображения на Нептун и пръстените му, съобщиха от НАСА, цитиварни от АФП.

Европейската космическа агенция отбеляза в прессъобщение, че камерите на телескопа разкриват ледения гигант в напълно нова светлина.

Предишните кадри от Нептун са направени при преминаването на сондата "Вояджър 2" през 1989 г.

Кадрите от "Джеймс Уеб" показват няколко ясни пръстена на Нептун, както и по-бледи пръстени прах. Качеството на изображенията позволява наблюдението им близо до планетата.

Нептун се определя като леден гигант. За разлика от газовите гиганти Юпитер и Сатурн, планетата е много по-богата на елементи, по-тежки от водород и хелий. Това ясно се вижда на изображенията от "Джеймс Уеб", се посочва в прессъобщението на Европейската космическа агенция.

С инструмента NIRCam на "Джеймс Уеб" планетата придобива сиво-бял оттенък. Снимката показва и "странна светлина" на един от полюсите на Нептун, се казва в изявление на НАСА.

Телескопът засне и изображения на седем от 14-те известни луни на планетата, сред които Тритон, който по своята яркост прилича на малка звезда.