Освободиха 215 украински военнослужещи, 108 са от полка "Азов"
Секция: СВЯТ
22 Септември 2022 18:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Освободиха 215 украински военнослужещи, 108 са от полка "Азов"

/КРОСС/ Извършена е размяна на пленници между Киев и Москва. Освободени са 215 украински военнослужещи, от които 108 са от полка "Азов". Украйна връща на Русия 55 пленници, сред които и бившият депутат Виктор Медведчук, за когото се смята, че е близък с президента Путин. Украинският държавен глава Зеленски поиска "справедливо наказание" за Русия и специален трибунал, който да разследва действията на руските военни в Украйна.

Дълго подготвяна и успешна, така определи операцията по размяна на пленници Андрей Ермак, началникът на администрацията на президента Зеленски.

Крайният резултат 215 украински военнослужещи, сред които граничари, полицаи, моряци са на свобода.

Сред тях са и 108 членове на полка "Азов", известни още като защитниците на металургичния комплекс "Азовстал" в град Мариупол - един от символите на украинската съпротива срещу руската инвазия. Президентът Володимир Зеленски разговаря с част от военните чрез видео връзка, приветства ги и им благодари.

"Слава на Украйна, г-н президент добре сме, в задоволително здравословно състояние. Благодаря на Вас и на целия екип за това, което направихте", каза Денис Прокопенко, командир на полка "Азов".

"Аз Ви благодаря за това, което направихте. Това е най-важното - това, което направихте, и ще направите за Украйна. И ние със сигурност ще празнуваме победата заедно!", заяви украинският президент Володимир Зеленски.

Заедно с украинските граждани, са освободени и 10 граждани на Великобритания, САЩ, Швеция и Хърватия, които са се сражавали на страната на Киев. Русия е получила 55 пленници, сред тях бившият украински депутат Той се смята за приближен на руския президент Владимир Путин и е обвинен в държавна измяна в Украйна.

В обръщението си към Общото събрание на ООН, записано предварително, Зеленски поиска "справедливо наказание" за действията на Русия и поиска създаване на специален трибунал, който да разследва действията на руските военни на украинска територия.

"Беше извършено престъпление срещу Украйна и ние настояваме за справедливо наказание. Престъпление беше извършено срещу държавните ни граници, срещу живота на нашия народ. Престъпления срещу достойнството на мъже и жени. Срещу ценностите, които правят вас и мен общност на обединените нации", допълни
Володимир Зеленски.

Междувременно в Русия до късно през нощта продължиха протестите срещу частичната мобилизация, обявена вчера от президента Владимир Путин. Част от демонстрациите са прекратени чрез сила.

По данни на организации за защита на човешките права, повече от 1300 души са задържани по време на протестните шествия. А в държавите, които не искат визи за руски граждани се наблюдава значително увеличени на броя пристигащи руснаци.

Крайният резултат 215 украински военнослужещи, сред които граничари, полицаи, моряци са на свобода.