БСП - "Връбница" подкрепи протест на граждани от района срещу нов строеж в зелена площ
Секция: ПОЛИТИКА
22 Септември 2022 16:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БСП - "Връбница" подкрепи протест на граждани от района срещу нов строеж в зелена площ

"Проблемът с презастрояването в София е изключително труден за разрешаване, но това не значи, че не трябва да търсим начин да се справим с него, коментира председателят на БСП - София Иван Таков

/КРОСС/ Организацията на БСП в столичния район "Връбница" подкрепи протест на граждани срещу нов строеж в зелена площ. Две многоетажни сгради е планирано да бъдат издигнати на бул. "Ломско шосе" съвсем близо до кръстовището с ул. "Бели Дунав". Теренът е от малкото останали зелени площи покрай основната транспортна артерия, минаваща през районите "Връбница" и "Надежда".

Над сто души се събраха около оградената площ, върху която бяха наредени багери, готови да започнат разкопаването. По време на протеста гражданите организираха подписка срещу презастрояването в квартала с искане районната администрация да провери редовността на издадените разрешителни за започване на строителни дейности на въпросния терен. Те отбелязаха, че върху огражденията на обекта липсва и задължителната информационна табела за строежа, което е грубо нарушение.

"Това е поредният случай в нашия квартал на безразборно застрояване на междублокови пространства, коментира заместник-председателят на БСП - "Връбница" Александър Симеонов, който подкрепи гражданите на протеста. - Живея съвсем наблизо и напълно споделям притесненията и недоволството на моите съкварталци. Изграждането на две нови многоетажни жилищни сгради на това място ще доведе до множество проблеми от всякакво естество - от липса на места за паркиране, до затруднен достъп до училищата и детските градини в района, както и до спирките на обществения транспорт. Безразборното строителство в междублоковите пространства във "Връбница" се разраства и това ни притеснява много, защото знаем до какви влошени условия за живот доведе то в квартали като "Лозенец" и "Младост", например. Категорично сме решени да отстояваме пространствата между блоковете ни, които трябва да си останат градинки, детски и спортни площадки, а не да бъдат превърнати в строителни терени".

Тревогата на гражданите е свързана и с факта, че част от оградения за застрояване терен е над подземния паркинг на метростанция "Бели Дунав". "Как е възможно да строят сграда върху подземен паркинг и по какъв начин е издадено разрешително на инвеститора за такова нещо", попита Вельо Петков, представител на БСП, живеещ в близост до бъдещия строеж. Заедно с него в протеста се включиха още трима представители на БСП - Аспарух Иванов, Върбан Върбанов и Маргарита Стойкова.

Председателят на БСП - София и на групата на социалистите в СОС Иван Таков отбеляза, че разрастването на проблема с презастрояването е резултат от системно нежелание и неумение на управляващите в Столична община да се справят със задълженията си. "Години наред те отказват да чуят и видят недоволството на гражданите и го неглижират, коментира той. - Да, проблемът с презастрояването в София е изключително труден за решаване, но това не означава, че трябва да спрем да търсим начини. Можем да постигнем успех само с общи усилия, защото в този случай трябва да защитим и правото на гражданите да живеят в нормална среда и условия, и интереса на собствениците и инвеститорите, които са в правото си да се разпореждат с имотите си, според законите на страната".