Зачатие на св. пророк Йоан Предтеча и Кръстител Господен, Св. преподобна Поликсения, Св. мъченица Ириада, Свв. мъченици Андрей, Йоан, Петър и Антонин.
Секция: Църковен календар
23 Септември 2022 06:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Зачатие на св. пророк Йоан Предтеча и Кръстител Господен, Св. преподобна Поликсения, Св. мъченица Ириада, Свв. мъченици Андрей, Йоан, Петър и Антонин.

/КРОСС/ В памет на светите мъченици Андрей, Йоан, Петър и Антонин

Тези свети мъченици пострадали по времето, когато Африка била под властта на жестокия княз Ибрахим. При превземането и разрушаването на сицилианския град Сиракуза (Превземането на Сиракуза станало през 868 г., бел.ред.) Ибрахим отвел оттам в Африка Йоан и двете му деца, Петър и Антонин. Той наредил да обучат тези две малолетни момчета на агарянски език и на другите науки. Когато те започнали да порастват, княз Ибрахим така ги обикнал за мъдростта и за добродетелния им живот, че наричал Антонин свой сродник, а на Петър дал звание сакелаций (Главен слуга в господарска къща, бел.ред.).

Те тайно изповядвали християнската вяра, но не могли да скрият това от княза. Като узнал, че вярват в Христа, той силно се разгневил, наредил да ги оковат в железни окови и да ги бият с чепати тояги. Мъчителите дълго нанасяли удари на свети Антонин; след това го покачили на едно магаре и като го привързали със здрави ремъци, мъкнели мъченика из града, като го подлагали на удари и като го обсипвали с поругания от всякакъв вид. Свети Антонин изтърпял всичко това, като благодарял на Бога. А свети Петър го съблекли и дълго го били с тояги по ребрата и по корема.

След това затворили мъчениците в тъмницата. След като изминало известно време, князът заповядал да ги изведат оттам и поставил върху тях тежки дървени дъски, така че ръцете на Антонин и на Петър се отделили от телата им, а бедрата и колената им напълно се счупили; телата на светите мъченици били обагрени от собствената им кръв и всичките им кости се разпаднали. После довели баща им Йоан; князът го хванал с лявата си ръка за шията, а с дясната си ръка забил нож в гръкляна му; така светият мъченик изпуснал духа си над телата на децата си.

Тогава Ибрахим заповядал да накладат голям огън и да изгорят в него телата на страдалците. А със свети Андрей, който бил вече на преклонна възраст, жестокият мъчител постъпил така. Отначало той достатъчно дълго време го измъчвал с глад и жажда, лишил го от дрехи, а след това, като възседнал коня си и като взел копие, връхлетял върху светия мъченик и забил копието в гърдите му. Свети Андрей започнал гръмогласно да въздава хвала на Бога. Жестокият княз втори път връхлетял върху светеца и го пробол между рамената. Губейки кръв, блаженият паднал на земята, след което отсекли главата му с меч.

В памет на света мъченица Ириада

Светата дева Ириада живеела в Александрия. Веднъж, като отишла на извора, за да си налее вода, тя видяла един кораб, който спрял на брега; на този кораб се намирали множество девици, мъже, иереи, дякони и монаси; всички те били оковани във вериги, защото ги водели на мъчение заради изповядване на името на Иисуса Христа.

Внезапно Ириада пламнала от голяма любов към Господа; като се отказала от носенето на вода, тя доброволно се присъединила към Христовите затворници и била окована във вериги заедно с тях. След като корабът пристигнал в египетския град Антинопол, света Ириада преди всички други претърпяла жестоки изтезания и била посечена с меч*, а след нея и всички останали запечатали с кръвта си своето изповядване на вярата си в Иисуса Христа.

* Света Ириада загинала около 308 година. Вторично паметта й се празнува под името Раиса и е на 5 септември.