Фондът за развитие на летище Пловдив се разраства
Секция: ИКОНОМИКА
23 Септември 2022 09:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Фондът за развитие на летище Пловдив се разраства

/КРОСС/ Среща на Фонда за развитие на летище Пловдив събра на едно място представители от няколко общини във Велинград с една цел - разширението на членовете, участващи във фонда.

Целта на срещата е цялостната посока на развитие на Фонда. Представихме и презентация пред новите членове на дигитализацията на сайта на Фонда и цялостната платформа, която дава голяма възможност да рекламират всичко, с което разполагат като културни календари, събития, исторически места и всичко, което би могло да привлича посетители в съответната община", коментира председателят на Съвета на директорите на Летище Пловдив Дойчин Ангелов.

Той сподели, че дигитализацията на тази платформа дава възможност на общините да имат много добър поглед над местата за посещаване и оптимизация на туристическия данък, който получават. Огромен плюс е и това, че посетителите, които идват с полети в Пловдив, биха могли да видят какво си заслужава да посетят в съответната община, а и съответната община се възползва от преките си ползи, чрез по-голямо наблюдение и събираемост на туристическия данък.

"Посоката, в която вървим, е разширението на Фонда, преговори с нови авиокомпании, чрез които да се осъществяват полети до нови дестинации. На финал са разговорите и за две линии до Турция", заяви Ангелов.
Той допълни, че с екипа му се стремят максимално да развият пътникопотока към летището и че вече има разменена комуникация с изпълнителния директор Красимир Пешев, за евентуално базиране на бизнес самолет, който да предоставя такава услуга за българските потребители. За изминалите дванайсет години летище Пловдив е успяло да създаде първите редовни полети от и до самото летище с Ryanair, както и с Wizz Air.

"В момента имаме най-много работа за всички години от съществуването на летище Пловдив. Седмично то обработва 14 полета, като всичко това е благодарение на Фонда за развитие на летището. Събрахме се на тази среща, за да приобщим още общини към сдружението, за да станат членове, да могат да прегърнат идеята и заедно ръка за ръка да развиваме благоприятна среда, икономическа и туристическа в южен и централен регион", заяви юрисконсултът на летището Михаил Богомилов.

Членове на Фонда към този момент са осем общини, като в управителния съвет са община Пловдив, община Родопи и община Чепеларе. На срещата във Велинград са присъствали членове от община Асеновград, община Чирпан, община Златоград и община Мъглиж.

"Това е второто подобно събитие. Интерес се проявява и от много други общини. Изчакваме Пазарджик и Велинград, като активно разговаряме с Кърджали, Карлово и Стара Загора, за да могат да внесат и те решение в общински съвет", сподели председателят на Съвета на директорите на летище Пловдив Дойчин Ангелов.
От сдружението са таргетирали и други общини, като на 29 септември предстои гласуване за участието на Община Велинград в сдружението.

От Фонда съобщиха, че има силен тласък за развитието и приобщаването на нови общини в него, като за първи път от началото на създаването на Фонда за развитие на летище Пловдив, се наблюдава толкова голямо разширяване.