Индипасха: Светилище само за просветените
Секция: ЛЮБОПИТНО
23 Септември 2022 11:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Индипасха: Светилище само за просветените

/КРОСС/ Всеки народ по света предава през вековете легенди за тайнствени места, където човек може да намери спасение и изцеление от мъки и болести. Въпреки че България е християнска държава, по цялата ни земя се пресичат православни и езически вярвания и може би от тази пресечна точка блика „живата вода", която носи избавление на хората.

Странджа планина пази в своето лоно много светилища, завещани ни от народите, които някога са обитавали тези земи. Накъдето и да се насочите, със сигурност ще попаднете поне на една свещена местност и на поне едно аязмо (свещен извор).

Едно от най-малко известните такива светилища е Индипасха. Казват, че само просветените могат да намерят пътя до това свято място, почитано още от времето на траките. Според проучванията, тук те са извършвали ритуали в знак на преклонение към бога Слънце и богинята Земя.

Наистина е доста трудно да се стигне до местността. За отправна точка може да се приеме местността Качул, която се намира близо до село Граматиково, в посока Малко Търново. Около 3-4 км от пътя може да се измине с автомобил, но имайте предвид, че това е черен път с много неравности. Някъде по пътя, със сигурност ще разберете къде, ще се наложи да оставите колата и да продължите пеш. Разстоянието се изминава за около час, което ви дава възможност да се насладите на уникалната природа и чистия въздух на Странджа. Тъй като табелите в гората са малко, най-добре наемете водач от село Граматиково.

Озовавайки се на поляна с дървени маси и пейки, вие почти сте достигнали крайната цел.
След изкачването, следва доста стръмно спускане по така наречения Аязмовски дол. Всяка крачка ще ви отвежда все по-далеч от реалността и все по-близо до отдавна отминалите времена на траките. Навсякъде е толкова тихо, сякаш цялата природа отдава почит на това свещено място. Достигайки най-ниската част на дола, заобиколени от вековни букови гори, човек има усещането, че влиза в храм. Храм, но не в общоприетия смисъл, а истински, издигнат от природата и останал през вековете като символ на вярата в изцелението.

От голямата скала, тихо и спойно, тече лековитата вода, която привлича нуждаещите се към това тайнствено място. Може би именно легендата, че водата е най-целебна в седмицата след Великден е дала и един от преводите на името Индипасха, „след Пасха", т.е. след Великден. Точно до скалата има грубо скован параклис, с икони на различни светци. Наоколо по всички дървета има провесени дрехи и други предмети, защото според вярванията, ако болен човек закачи носена от него дреха тук и пийне от целебната вода, ще остави и болестта си тук и ще бъде излекуван.

Тук понятия като религия биват изместени, от вярата и надеждата. Вярата, че молбите ни ще бъдат чути, и надеждата, че ще бъдем излекувани. Това е най-важното послание, което носи това пречистващо душата и тялото древно светилище.Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия.