Днес започва Международният панаир на туристическите забавления и анимации
Секция: КУЛТУРА
23 Септември 2022 13:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Днес започва Международният панаир на туристическите забавления и анимации

/КРОСС/ От 23 до 25 септември Ямбол отново ще се потопи в историята с деветия Международен панаир на туристическите забавления и анимации -2022, организиран от Община Ямбол и Регионален исторически музей - Ямбол. В трите дни зрителите ще имат възможността да видят изложба, футуристично светлинно шоу, исторически възстановки на групи от страната и чужбина, детски работилници, гладиаторски битки, театър на сандъче, ревю-спектакъл, игра с публиката и театър на сенките.

В рамките на панаира ще се проведе и Международното туристическо изложение „Кабиле 2022". Събитията са част от инициативата Европейски дни на наследството.Официалното откриване ще състои утре, 23 септември, в 19:00 часа с изложбата „От степите към Балканите... проучване на надгробни могили в област Ямбол" в Културно-информационен център „Безистен".

Експозицията е реализирана в рамките на проекта „От степите към Балканите. Ямната култура в Тракия", финансиран от Националния научен център - Краков, Полша. Проектът е осъществен благодарение на договора за научно сътрудничество между Регионален исторически музей - Ямбол и Института за археология и етнология към Полската академия на науките.

Изложбата представя резултатите от съвместните българо-полски археологически проучвания на надгробни могили по средното и долно течение на р. Тунджа. При реализацията на проекта в периода 2018 - 2021 г. са проучени 5 надгробни могили от ранната бронзова епоха, тракийската и римската епохи в землищата на селата Дражево, Зимница, Маломирово и Могила.

Куратори на изложбата „От степите към Балканите... проучване на надгробни могили в област Ямбол" са д-р Тодор Вълчев и доц. д-р Пьотр Влодарчак. Художественото оформление е дело на дизайнера Таня Косева.
Събитието е част от официалната програма по откриването на 9-ия Международен панаир на туристическите забавления и анимации

Изложбата ще гостува в Културно-информационен център „Безистен" до края на месец октомври. По време на откриването на експозицията ще бъде представен и едноименният каталог.
След това в 20:30 часа пред сградата на Община Ямбол ще започне светлинният спектакъл „Квазар" на специалния гост на панаира - трупа „Палячи - огнено и светлинно шоу". Неговото действие се осъществява във време, в което жителите на Земята и извънземните искат да изследват нови територии. Историята ще бъде пресъздадена с най-новите светлинни реквизити.

В събота и неделя, 24 и 25 септември, естествен декор за панаира ще бъде Археологически резерват „Тракийски и античен град Кабиле". В двата дни зрителите ще станат съпричастни на живота на хората през Античността и Средновековието. За това ще допринесат реенактори от България и Сърбия. Публиката ще види не само вихрени битки, но ще се запознаят и с мирното ежедневие на нашите предци.

Организаторите са помислили и за хората, които не разполагат с лични автомобили. Разписанието на автобусните линии в двата почивни дни, които ще се движат по маршрут Ямбол- с. Кабиле - АР „Тракийски и античен град Кабиле" - с. Хаджидимитрово и в обратната посока, ще потеглят от автогарата в Ямбол в 8:30 часа, 12:30 часа, 18:05 часа и в 19:40 часа, а от село Хаджидимитрово - в 9:00 часа, 13:00 часа, 18:35 часа и в 20:10 часа.

IX Международен панаир на туристическите забавления и анимации -2022
ПРОГРАМА

23 септември, петък

Откриване на IX Международен панаир на туристическите забавления и анимации -2022
19:00 - 20:00 часа / Културно - информационен център „Безистен", зала „Съвременност" - откриване на съвместната българо-полска изложба „От степите към Балканите..."

20:30 - 21:00 часа / Ул. „Георги Раковски" №7, пространството пред Община Ямбол - специалният гост на панаира трупа „Палячи - огнено и светлинно шоу" представя светлинния спектакъл „Квазар"

24 септември, събота

АР „Тракийски и античен град Кабиле"
АР „Тракийски и античен град Кабиле" ще бъде отворен от 9:30 до 21:30 часа.
10:00 - 12:00 часа / Модули на арената: представяне на групите за исторически възстановки и свободни реконструктори от страната и чужбина, гладиаторски битки, тренировъчни дуели, възстановка на превземането на Кабиле от Филип Македонски
12:15 -12:30 часа / Театър на сандъче
12:30 - 16:00 часа / Състезание в олимпийските спортове, детски работилници, ателие за изработване на силуетни кукли
16:00 часа / Начало на следобедния модул: демонстрации на свободни реконструктори и групи за исторически възстановки, гладиаторски битки
19:00 часа / „Златният век на средновековната мода" - ревю на исторически костюми от периода на Второто българско царство, представено от Васил Василев от „Медиевалистикал дизайн"
.
19:30 часа / Театър на сенките
10:00 - 19:00 часа / Посетителите ще имат възможност да посетят рекламните щандове и да гледат презентациите на участниците в Туристическото изложение „Кабиле 2022" .

25 септември, неделя

АР „Тракийски и античен град Кабиле"
АР „Тракийски и античен град Кабиле" ще бъде отворен от 9:30 до 12:30 часа.
10:00 часа / Начало на модулите на арената: антични и средновековни демонстрации на групи и свободни реконструктори, възстановка на превземането на Кабиле от келтите, гладиаторски битки.
10:00 - 12:00 часа / Детски работилници и ателиета. Гостите могат да посетят рекламните щандове и да гледат презентациите на участниците в Туристическото изложение „Кабиле 2022" .
12:30 часа / Закриване на IX Международен панаир на туристическите забавления и анимации -2022

Участници:
„Малка театрална компания"/ Small Theatre Company
Трупа „Палячи - огнено и светлинно шоу"
Васил Василев от „Медиевалистикал дизайн"
Сдружение „Бели орлови" - Белград, Сърбия
Късноантична и средновековна крепост „Туида"- гр. Сливен
Групите за исторически възстановки „Антична Тракия", Ludus Lupercalis
Ludus Traex, „Свободни побратимени войни"
Национално дружество „Традиция" - РК „Георги Дражев"
Сдружение „Клуб за средновековни военни изкуства Ратина"
Свободните реконструктори Иван Йорданов, Алеко Наков, Станислав Атанасов, Дарин Желев
Георги Генов - грънчар и експериментален археолог
Регионален исторически музей - София
Регионален исторически музей - Видин
Регионален исторически музей - Шумен
Исторически музей - Нова Загора
Средновековна крепост „Маркели" - Карнобат