На 29 септември ще станат известни лауреатите на 53-ия радио конкурс за нова българска поп и рок музика „Пролет“
Секция: КУЛТУРА
23 Септември 2022 13:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
На 29 септември ще станат известни лауреатите на 53-ия радио конкурс за нова българска поп и рок музика „Пролет“

/КРОСС/ Българското национално радио ще обяви победителите в 53-ото издание на емблематичния конкурс за нова българска поп и рок музика „Пролет" на гала церемония на 29 септември от 20 часа в София лайв клуб.

За първи път от съществуването на конкурса тази година беше въведено условието песните да са само на български език. Нова е и статуетката, която ще получи носителят на голямата награда в „Пролет". Тя е дело на д-р Елизар Милев - художник-скулптор с многобройни международни участия и награди. Визията на отличието беше избрана след конкурс и представлява затворен ринг на слушалки, като между тях е поставено стъкло, изобразяващо звукови вълни с цвета на конкурса.

"Имайки предвид дългата история на съревнованието и основната му цел - подпомагане на млади български изпълнители, се насочих точно към този символ, слушалки. Естеството на конкурса включва собствен избор за най-добра песен на слушателя, така и слушалките са личен избор за музика, без натрапването на този избор на другите", казва за избраната визия на наградата д-р Елизар Милев.

За престижното отличие в радио конкурса „Пролет" се състезават 12 групи и изпълнители - Валди Тотев и Пешето, Пламен Бонев, Yavi, Алек Кирев, Петя Буюклиева, Петко Славов, Адриана Бенова, Ема Краун и групите "Фанданго", "Кикимора", "Rock Session" и "Wet Pebbles". Носителят на голямата награда ще бъде определен от професионално жури, съставено от популярни имена в музикалния бизнес.

За първи голямата награда в конкурса дава възможност на победителя да създаде нова песен продуцирана от Българското национално радио. Освен голямата награда ще бъдат връчени и награда на слушателите, награда за дебют и награда-участие на фестивала "Евросоник" в Грьонинген. Като член на EBU /Европейския съвет за радио и телевизия/ БНР дава шанс на един от финалистите в конкурса да представи България с концерт на престижния фестивал "Евросоник" в Нидерландия. Сред носителите на тази награда са групите БТР, Д2, Шангри Ла, Уикеда, Акага, Phuture Shock, Силует, Криста и Огнян Драндийски, Gravity Co, Der Hunds, Saint Electrics, Рут Колева, Jeremy, Hayes & Y, Airbag.

Участниците финалисти в „Пролет" ще изпълнят на 29 септември своите песни на живо, задължително условие в новия регламент на конкурса.Водещи на гала церемонията ще бъдат чаровната певица и телевизионна водеща Йоанна Драгнева и нейният съпруг Мирослав Димитров - също телевизионен водещ. Ще им партнира Ясен Велчев на рояла.Събитието ще бъде излъчвано директно в ефира на програма „Хоризонт" на БНР. Гала церемонията по връчването на наградите от конкурса „Пролет" ще бъде заснета и показана и по БНТ.

Радио конкурсът „Пролет" е създаден през 1970 г. от редакция "Забавна музика" при БНР и става популярен като „Пролетен радиоконкурс". Излъчва се по програма „Хоризонт", победителят се определя от слушателите, интересът е огромен и в редакцията пристигат хиляди писма. БНР успява да съхрани традицията и да популяризира българската музика дори и през най-трудните моменти за обществото, като периодичността на конкурса никога не е нарушавана. Днес, „Пролет" е един от водещите форуми за съвременна българска поп и рок музика.

Малцина са композиторите и поетите, които не са станали част от него, а сред изпълнителите през годините се открояват имената на Паша Христова, Лили Иванова, Васил Найденов, Маргарита Хранова, Георги Христов, Петя Буюклиева, Васил Петров, дует Аргирови и Ритон, Мими Иванова, Мария Нейкова, Любо Киров, групите ФСБ, Щурците, Сигнал, Атлас, Б.Т.Р., Сленг, група Спринт, Gravity Co, Jeremy .