Богомил Николов: Икономиите ток и отопление се налагат, защото е трудно
Секция: Коментари
23 Септември 2022 10:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Богомил Николов: Икономиите  ток и отопление се налагат, защото е трудно

/КРОСС/ Разчетите на специализирани организации по света показват, че е постижимо да се спестят 20-25% разходи за сметки. Това каза Богомил Николов от Асоциацията „Активни потребители" в студиото на БНТ „Денят започва". Той даде съвети за ефективно отопление през зимата и по какъв начин да спестим от излишни разходи.

Най-лошият начин за проветряване на помещението през зимата е притвореният прозорец. Защото той е най-малко енергоефективен - нито се проветрява качествено, нито се отоплява добре. Препоръчителният начин е широко отворен прозорец за кратко, няколко пъти на ден, каза експертът.

Николов коментира, че е важно как се използва бойлерът. Според него не е необходимо да се включва на максималния му капацитет - 90 градуса. Напълно достатъчно е да се включи на 60 градуса. Също така за употребата на пералнята не е нужно да се ползват програмите на 60 - 90 градуса. А сушилнята е най-големият енергиен вампир, добави той.

Икономиите се налагат, защото е трудно. Човек трябва да е целево ориентиран, ако сметката го затруднява е по-добре да предприеме действия, смята Николов.