Валентин Велчев записа загубената песен на Тончо Русев и Недялко Йорданов
Секция: КУЛТУРА
23 Септември 2022 17:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Валентин Велчев записа загубената песен на Тончо Русев и Недялко Йорданов Певецът представи навръх празника „Молитва / Вяра, надежда, любов“

/КРОСС/ Доскоро смятаната за загубена песен на Тончо Русев и Недялко Йорданов е най-новото попълнение в репертоара на младия певец Валентин Велчев. Тя носи двойното заглавие „Молитва / Вяра, надежда, любов" и съвсем логично премиерата й бе навръх празника на Св. Мъченици Вяра, Надежда, Любов и тяхната майка София на 17 септември 2022 г. Мелодията е една от последните композиции на автора на някои от най-големите български хитове като „Незабрава", „За теб, Българийо", „Телефонна любов", „Топъл дъжд", „Ти сън ли си", „Огън от любов" и много други.

Той е изпратил за текст единствения си демо запис на своя стар приятел Недялко Йорданов, с когото са съавтори на „Остаряваме бавно" и други емблематични шлагери. След като е написал стиховете, поетът е загубил файла с музиката, но за щастие на меломаните, през пролетта я открил съвсем случайно и днес тя е реализирана от носителя на наградата „Певец на годината 2021" за дебют.

Ето как я представи и самия Валентин Велчев на страницата си във фейсбук: „С #ВяраНадеждаЛюбов ви представям най-новата си песен #Молитва. Тя е написана от две от най-ярките имена в родната култура - патриархът на българската музика, композиторът Тончо Русев и големият поет Недялко Йорданов. Историята на песента е повече от интересна. Ето я разказана от самия Недялко Йорданов: "Малко преди да почине моят приятел Тончо Русев ми изтананика по телефона една мелодия и ме помоли да му напиша текст по нея...

По принцип не правя това, но не можех да му откажа... Имахме десетина общи песни, бяхме стари приятели, освен това - бургазлии... Написах текста и му го пратих... След няколко дена той ми се обади, ако може да му пратя музиката, защото няма друг запис... А аз го помолих да ми прати текста, защото не го помня целия, а съм изтрил файла... На другия ден почина". Благодаря за възможността да изпея "Молитва / Вяра, надежда, любов" на Недялко Йорданов и на дъщерята на Тончо Русев - Албена Русева. Благодаря и на невероятния Пламен Велинов за прекрасния аранжимент! Честит празник! Нека не гасне свещения благослов - Вяра, надежда, любов!".

Аудиото на „Молитва / Вяра, надежда, любов" вече е налично във всички стрийминг платформи, а съвсем скоро се очаква и видеоклипът.