Механизмът „СТОП реклама!“ и „Екобулпак България“ с екологична акция под надслов: „Да ИЗМЕРИМ и РЕЦИКЛИРАМЕ хартията от ПК.“
Секция: БЪЛГАРИЯ
23 Септември 2022 16:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Механизмът „СТОП реклама!“ и „Екобулпак България“ с екологична акция под надслов: „Да ИЗМЕРИМ и РЕЦИКЛИРАМЕ хартията от ПК.“ Събитието ще се състои на 24.09.2022 г. (събота) в пространството пред фонтаните на Народния театър „Иван Вазов“ от 10:00 до 14:00 ч.

 

/КРОСС/ Каним хората, които подкрепят идеята за по-малко разхищение на хартия и ресурси, да направят следното:

Стъпка 1 - СЪБЕРЕТЕ всичките рекламни брошури от вашите пощенски кутии от седмицата.
Стъпка 2 - ДОНЕСЕТЕ ГИ на площада пред Народния театър в събота, 24 септември, от 10:00 до 14:00 ч.
Стъпка 3 - ЩЕ ИЗМЕРИМ ЗАЕДНО тази нежелана хартия и ще я рециклираме с Екобулпак България
Стъпка 4 - ВСЕКИ ще получи безплатен стикер "СТОП реклама!"
Стъпка 5 - ПЪРВИТЕ 20, дошли с деца, ще получат и детска екологична книжка.

Също така, всеки, донесъл хартията от своята пощенска кутия, ще получи символично една ябълка. Една средна ябълка тежи около 200 гр. - толкова е и приблизителното количество хартия, което получава едно домакинство в София на седмица.

За представителите на медиите ще направим презентация на „Зеления калкулатор", който е разработен от механизма „СТОП реклама!" на базата на измерванията на нежелана поща в София от последните 5 месеца. С него всеки може да изчисли вредата, която нанася на природата и обществото нежеланата хартиена реклама на дадена обособена територия (вход, блок, квартал, населено място, град, община...)

Механизмът „СТОП реклама!" набира все повече популярност сред софийските домакинства. Към 23.09.2022 г. близо 11 000 домакинства от София са залепили стикера „СТОП реклама!" на техните пощенски кутии. По този начин, всички те показват ясно, че не желаят да получават хартиена реклама. Само за София, в рамките на една година се разнасят над 10 000 тона нежелана хартиена реклама в пощенските кутии. За нейното производство се унищожава природен ресурс еквивалентен на 200 000 дървета.

Тази и още информация може да получите по време на събитието, както и в платформата www.stopreklama.net.