МВнР: България няма да признае референдумите в части на Украйна
Секция: БЪЛГАРИЯ
23 Септември 2022 16:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
МВнР: България няма да признае референдумите в части на Украйна

/КРОСС/ България няма да признае резултатите от референдумите, обявени в някои части на Украйна, които са под руски контрол. Това стана ясно на брифинг в министерството на външните работи. Ведомството следи с особено внимание развитието на конфликта между Украйна и Русия, съобщи БНР.

Заместник-министър Костадин Коджабашев потвърди думите на българския министър на отбраната, че на този етап няма конкретна военна заплаха за страната ни.

Страната ни следи ситуацията и работи заедно със съюзниците от НАТО и ЕС, коментира зам.-министърът на външните работи Костадин Коджабашев.

"Последните новини от Москва не са особено приятни, те говорят за ескалация на всички наши досегашни отношения и в съчетание с ядрената реторика и т.нар. референдуми тези доста тревожни събития засилват необходимостта от категорична и последователна подкрепа за суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна."

Обявените от Москва референдуми за присъединяване към Русия на контролираните от руските сили Донецка и Луганска област и части от Запорожка и Херсонска област в Украйна са пореден опит нарушаване на суверенитета и териториалната цялост на Украйна и резултатите от тях няма да бъдат признати в международен план, коментира Коджабашев.

"Те са единствено опит да бъде легитимирана военната инвазия на Русия, както и да се променят със сила международно признати граници. Със сигурност това ще изостри конфликта още повече", каза Коджабашев.

Все още няма информация има ли руснаци, които искат хуманитарен статут у нас след обявената от руския президент частична военна мобилизация.

"Но при всички случаи българското правителство предстои да изработи конкретика, касаеща, базираща се най-вече на вътрешното и международното законодателство, по отношение на хората, търсещи временна закрила, както и тези, третирани като бежанци", каза Коджабашев.