Министър Димитров се срещна с Даниела Стоева, член на изпълнителното бюро на ЕКТАА
Секция: Туризъм
24 Септември 2022 09:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Димитров се срещна с Даниела Стоева, член на изпълнителното бюро на ЕКТАА

/КРОСС/ Министърът на туризма Илин Димитров се срещна с Даниела Стоева - заместник-председател на АБТТА и първи български представител в Изпълнителното бюро на Европейския комитет на туристическите агенции и асоциации (ЕКТАА). Министър Димитров поздрави Даниела Стоева за признанието лично към нея и към българската организация, която тя представлява и изрази надежда, че това ще помогне интересите на българските туроператори да бъдат по-ясно представени и защитени в европейското семейство.

Двамата обсъдиха актуални теми за развитието на туризма и добри практики за популяризиране на дестинация България. Те акцентираха върху развитието на културния туризъм през цялата година, както и върху доброто взаимодействие между представителите на държавата и браншовите организации в сектора.

Конкретен повод за срещата бе участието на Даниела Стоева в първото заседание на Изпълнителното бюро на ЕКТАА, в Хания, Гърция, по време на което бяха очертани приоритетите на европейската организация за следващите две години. Даниела Стоева сподели, че сред основните теми е била бъдещата работа по актуализацията и ревизията на Директивата за пакетни пътувания, както и въпроси, свързани със специфичното облагане с ДДС върху туристическите пакети. Европейската комисия предвижда ревизия на схемата за маржово облагане, която ще стартира през 2023 година.

Особен акцент в дискусиите на Изпълнителното бюро на международната организация са били намеренията за първи път да се фокусират върху входящия туризъм. ЕКТАА ще работи в посока улесняване издаването на визи на туристи от трети страни, съобщи Даниела Стоева. Това ще се отрази благоприятно на входящия туризъм и в България.

Като един от най-важните приоритети за европейските туристически агенции и асоциации остава провеждането на политиките за устойчив туризъм. В тази връзка ЕКТАА работи по европейския проект SUSTOUR в направлението и улеснява достъпа до финансиране и обучение на туроператорите и туристически агенции за въвеждане на системи за управление на устойчив туризъм.