Турция има алтернативи, ако САЩ откажат да й продадат F-16
Секция: СВЯТ
24 Септември 2022 17:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Турция има алтернативи, ако САЩ откажат да й продадат F-16

/КРОСС/ Ако САЩ откажат да продадат изтребители F-16 на Турция, страната има и други възможности, сред които руските Су-35, заяви днес пред частната турска телевизия СиЕнЕн-Тюрк ръководителят на Дирекцията за отбранителна промишленост на Турция Исмаил Демир.

Турция има алтернативи. Ако сделката за продажба на F-16 на Турция не се осъществи, на масата има различни алтернативи, включително Су-35, каза Демир, изразявайки надежда, че договорът за продажбата на изтребителите ще бъде изпълнен.

През 2030 г. се очаква в инвентара на въоръжените сили на Турция да влезе и произведен в страната национален боен самолет. Турция обмисля различни варианти, за да предотврати отслабването на въздушната си мощ през следващите осем години.

Анкара иска да купи от САЩ 40 изтребителя F-16 Block-70, както и 80 комплекта за модернизация на наличното въоръжение на Турция. Страната обяви желанието си да придобие F-16, след като беше изключена от американската програма за производство на изтребители бомбардировачи пето поколение F-35 заради закупуването на руските зенитно-ракетни системи С-400. 

Въпреки че Вашингтон изглежда положително настроен, Конгресът на САЩ наскоро прие законопроект, който задължава Белия дом да докаже, че покупката ще бъде в интерес на САЩ и тези военни самолети няма да бъдат използвани за нарушаване на гръцкото въздушно пространство.