Тодор Джиков:Българският потребител ще яде качествен хляб, произведен от хубава българска пшеница
Секция: БЪЛГАРИЯ
25 Септември 2022 07:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Тодор Джиков:Българският потребител ще яде качествен хляб, произведен от хубава българска пшеница

/КРОСС/ Тази година качествената хлебна пшеница, произведена у нас, е 93%. Българският потребител ще яде качествен хляб, произведен от хубава българска пшеница, заяви зам.-министърът. Това каза заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков в предаването „Говори сега" по БНТ.

Внесеното количество украинско зърно у нас е 8000 тона, което е нищожно количество на фона на произвежданото у нас, посочи той.

Основният проблем за българските зърнопроизводители е вносът на слънчоглед от Украйна. Той обясни, че украинската държава е излязла с данни, според които около 6 милиона тона продукция, която се съхранява в складовете, на практика вече няма къде да се съхранява. „Борсовата стойност на слънчогледа в момента е около 1300 лева, а реалната цена, на която се продава украинският слънчоглед, е около 1000 лева в момента в България", отбеляза Джиков.

Българските складове за слънчоглед имат капацитет от около 16 милиона тона. В момента в българските складове има около 4 милиона тона пшеница и около 1,5 милиона тона слънчоглед, който е украински и български, обясни заместник-министърът на земеделието. Той обясни, че Министерство на земеделието е поискало от ЕК прилагането на мярка за частно складиране на слънчоглед и пшеница, за да няма проблем със съхранението на зърното в България.

Той заяви, че не е запознат с информацията, че БАБХ е укрила проби на заразено украинско зърно на Консултативния съвет по зърното, но ако има такъв случай. „Това е много сериозен сигнал. Аз съм сигурен, че още в понеделник аз съм сигурен, че лично министърът ще разпореди да се стигне до истината какво се е случило и има ли такава ситуация на прикрита проба", категоричен бе Джиков.