Капка вода на астероида Рюгу доказва, че животът на Земята е дошъл от космоса
Секция: Наука
25 Септември 2022 12:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Капка вода на астероида Рюгу доказва, че животът на Земята е дошъл от космоса

/КРОСС/ Прахови частици, извлечени от японска космическа сонда от астероид, намиращ се на около 300 милиона километра от Земята, разкриха изненадващ компонент - капка вода, съобщиха учени.

Откритието дава нова подкрепа на теорията, че животът на Земята е бил посят от космоса.

Констатациите са в последното публикувано изследване от анализа на 5,4 грама скали и прах, събрани от сондата Хаябуса-2 от астероида Рюгу.

"Тази капка вода има голямо значение", заяви пред репортери водещият учен Томоки Накамура от университета Тохоку преди публикуването на изследването в списание Science.

"Много изследователи смятат, че водата е донесена (от космоса), но всъщност ние за първи път открихме вода в Рюгу, астероид в близост до Земята."

Hayabusa-2 беше изстреляна през 2014 г. на мисията си до Рюгу и се върна в орбитата на Земята преди две години, за да пусне капсулата с пробата.

Ценният товар вече е дал няколко сведения, че някои от градивните елементи на живота на Земята - аминокиселините, може да са се образували в космоса.

В изследването се казва, че екипът е открил капка течност в пробата от Рюгу, "която е била газирана вода, съдържаща сол и органични вещества", каза Накамура.

Това засилва теорията, че астероиди като Рюгу или по-големият му астероид-майка може да са "осигурили вода, която съдържа сол и органични вещества" при сблъсъците със Земята, каза Накамура.

"Открихме доказателства, че този (процес) може да е бил пряко свързан например с произхода на океаните или органичната материя на Земята."

Екипът на Накамура, състоящ се от около 150 изследователи - включително 30 от САЩ, Великобритания, Франция, Италия и Китай - е един от най-големите екипи, анализиращи пробата от Рюгу.

Пробата е разделена между различни научни екипи, за да се увеличи максимално шансът за нови открития. 

Източник:БГНЕС, АФП