Сърбия и Русия ще съгласуват външните си политики
Секция: СВЯТ
25 Септември 2022 15:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Сърбия и Русия ще съгласуват външните си политики

/КРОСС/ Сърбия подписа споразумение с Русия за взаимни "консултации" по външнополитически въпроси, съобщиха медиите в страната.

Сръбският министър на външните работи Никола Селакович подписа споразумението заедно с руския външен министър Сергей Лавров в рамките на срещата на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, където повечето западни делегации отбягваха руския първи дипломат заради инвазията в Украйна.

Планът за консултации се очаква да продължи две години, се казва в изявление на сръбското външно министерство. Сърбия официално е кандидат за членство в Европейския съюз, но правителството поддържа отношения с Русия.

Въпреки че Сърбия заяви, че подкрепя териториалната цялост на Украйна, правителството многократно е отказвало да се присъедини към западните санкции срещу Москва. Привеждането на външната политика в съответствие с ЕС е едно от основните условия за присъединяване към 27-членния блок, но Сърбия все по-често се противопоставя на призивите да го направи.

Медиите в Сърбия и Русия съобщиха, че сръбският президент Александър Вучич се е срещнал с Лавров в Ню Йорк и двамата са "подчертали съвместния фокус върху по-нататъшното динамично развитие на руско-сръбските отношения".