Повече от 40 станаха жертвите при протестите в Иран
Секция: СВЯТ
25 Септември 2022 17:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Повече от 40 станаха жертвите при протестите в Иран

/КРОСС/ Най-малко 41 души са били убити в Иран от началото на протестите, предизвикани от смъртта на 22-годишната Махса Амини в полицейски участък в столицата Техеран, предаде ДПА, като се позова на държавната телевизия. 

Засега обаче няма официално потвърждение на тези данни.

Протестите продължиха цяла нощ до ранните часове на днешния ден, а видеокадри, разпространяващи се в социалните мрежи, показват демонстранти в Техеран и на други места в страната.

Според очевидци в иранската столица и силите за сигурност, и протестиращите прибягват към все по-голямо насилие.

Силите за сигурност потушават протестите по-агресивно и все по-често се чуват изстрели, разказаха очевидци.

Междувременно по-младите демонстранти също стават по-агресивни, нанасят щети на административни сгради, подпалват автомобили и кофи за боклук и влизат в сблъсъци с полицията.

Освен лозунга "Смърт на диктатора!" протестиращите скандират още: "Това е годината на кръвопролитие!" и "По-скоро ще умрем, отколкото да продължим да търпим унижения!".

Махса Амини била задържана на 13 септември заради нарушаване на ислямските правила за обличане. Тя изпаднала в кома и починала в болница няколко дни по-късно, като все още не е ясна причината за нейната смърт, която предизвика протести и безредици в цял Иран, отбелязва ДПА.

Оттогава стотици хиляди души протестират срещу властите. Стотици демонстранти са задържани.

Посланиците на Великобритания и Норвегия в Иран са били извикани вчера в министерството на външните работи, за да дадат обяснения, предаде днес полуофициалната новинарска агенция ИСНА, цитирана от Ройтерс.

Британският посланик е бил привикан в отговор на "враждебния характер" на базирана в Лондон ираноезична медия, а норвежкият му колега - за обяснения за "вмешателството" на председателя на норвежкия парламент във вътрешните работи на Иран, се казва в съобщението.