Чавушоглу: Турция и ООН работят по организирането на износ на торове от Русия
Секция: СВЯТ
25 Септември 2022 18:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Чавушоглу: Турция и ООН работят по организирането на износ на торове от Русия

/КРОСС/ Турция, съвместно с ООН, работи по организирането на износа на торове от Русия през морския хуманитарен коридор, каза външният министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от СиЕнЕн-Тюрк.

Ролята, която изиграхме в преодоляването на кризата със зърното, позволи на света да въздъхне с облекчение. За първи път от 2008 г. цените на зърното се понижиха с 9 процента. След зърното е ред да премахнем бариерите пред износа на торове и ние работим по това с ООН в Съвместния координационен център (СКЦ)  в Истанбул", каза Чавушоглу.

По думите му са намерени „някои решения" на проблема.

Тъй като този продукт (тор) на Русия не е в списъка със санкции, ние работим за премахване на колебанията относно застраховането, услугите и особено плащането, каза Чавушоглу.

На 22 юли в Истанбул беше подписан пакет от документи за доставка на хранителни продукти и торове на международния пазар, припомня ТАСС. ООН и Русия подписаха меморандум за разбирателство, съгласно който световната организация се ангажира да съдейства за осигуряване на безпрепятствен достъп на руски торове и други продукти до световните пазари. Друг документ утвърди механизма за износ на зърно от черноморските пристанища, контролирани от Украйна. Въз основа на споразумение между Русия, Турция, Украйна и ООН беше създаден СКЦ, който трябва да осигури проверката на корабите със зърно, както и да възпрепятства провокациите и да предотврати контрабандата на оръжие. Русия многократно е подчертавала, че споразуменията имат пакетен характер и трябва да се изпълняват цялостно.