Слонове правят най-скъпото кафе в света
Секция: ЛЮБОПИТНО
26 Септември 2022 08:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Слонове правят най-скъпото кафе в света

/КРОСС/ Най-скъпото кафе Black Ivory в света, направено от слонове в Тайланд, вече се продава на дребно. Един килограм струва 1100 долара. Black Ivory се предлага в Tesco Lotus и Big C.

Според хотел Anantara най-добрите кафе на зърна растат в курорт в Чанг Рай, в района на Златния триъгълник. В огромния лагер за слонове Anantara Hotel те създават уникален сорт „Черна слонова кост".

Доскоро „Черната слонова кост" се предлагаше само в четири курорта Анантара на Малдивите и, разбира се, в Тайланд.

В момента кафето на Black Ivory се предлага и в търговската верига. Може да се намери в Big C и Tesco Lotus.

Проучванията показват, че по време на храносмилането слоновите ензими разграждат протеина на кафените зърна.

Тъй като протеинът е един от основните фактори, отговорни за горчивината на кафето, ниското съдържание на протеини показва липсата на горчивина.

Черното кафе, обработено от слонове, струва 50 долара за чаша и е едно от най-скъпите кафета в света.

За сравнение, кафето от остров Бали струва около 500-600 долара за килограм или 30 долара за чаша. То е кафе, обработено от цибетки и е произведено по същата технология - животното яде кафе на зърна, а протеините се разрушават по време на храносмилането.

В хотел Anantara гостите, които поръчват чаша Black Ivory, ще видят събраните зърна, от които ще приготвят уникална напитка в традиционен сифон.

Осем процента от всички продажби на кафе отиват в Тайландския фонд за слонове.За да създадат този уникален тип кафе, са спасени 30 домашни слона и техните роднини със семействата си.

Процесът започва със селекцията на най-доброто кафе в Тайландската Арабика, което расте на надморска височина от 1500 м. Слоновете ядат с охота кафеените зърна, които се отделят от храста, както е продиктувано от природата.