Велислав Минеков: Изграждането на културен институт между България и Албания е сред приоритетите ми
Секция: Интервюта
26 Септември 2022 07:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Велислав Минеков: Изграждането на културен институт между България и Албания е сред приоритетите ми

/КРОСС/ В предишните две служебни правителства създадохме няколко инициативи за изменение и допълнение в петте водещи закона, които крепят Министерство на културата. Нищо от това не влезе в комисии и в парламент, абсолютно нищо. Това каза служебният министър на културата проф. Велислав Минеков в предаването „На фокус" по Нова телевизия.

Той заяви, че този път няма да прояви доверчивост и всички предложения и проектоизменения още в първите дни на новия парламент ще бъдат внесени в комисии, за да започне работа по тях, особено по Закона за културно наследство. „Много ми е тъжно, че те не се случиха, много ме е яд", допълни Минеков.

Той коментира отправените към него заплахи, относно инспекцията му на тютюневите складове в Пловдив. „Тя идва по линия на собственици, които са изненадани от моето поведение. Някак си са свикнали, че всичко е тяхно, че кметът е техен. Когато се разбра, че тръгвам за Пловдив, изведнъж посред нощ багерът е прекъснал работа", разказа още служебният културен министър и допълни, че проблемите с тютюневите складове в Пловдив са от 2009 г.

Самата заплаха към него е била публикувана на сайт на собственика на срутената сграда. „Беше изказано съжаление, че не съм бил застрелян на място в Пловдив. Тя е публикувана на сайта на собственика на срутената сграда, който е почетен консул на Молдова. Ще искам обяснение от моя колега в Молдова, каква е ролята му като почетен консул на Молдова и каква е ролята му като такъв у нас", каза още той.

Министър Минеков отрече да изисква по-сериозни мерки спрямо сигурността му. „Мерки означава да поискам охрана. Остава ми още малко като министър, да си свърша работа човешки и да си ходя", каза професор Минеков.

На въпрос дали би станал отново министър, проф. Минеков заяви: „Да не дава Господ!".

Работи се активно по проекта за превръщането на остров Св. св. Кирик и Юлита в световен център на изкуствата. Изграждането на културен институт между България и Албания също е сред приоритетите му. „Нещата дотук тръгнаха много добре, но този път няма да бъда доверчив и очакващ. Всичко това, което съм предприел, го поставям на здрави релси. Достатъчно е да се появи човек, който да продължи същото движение", обясни Велислав Минеков.