Камелия Нейкова, ЦИК: Всички трябва да гласуваме, това е дълг на всеки български гражданин
Секция: Интервюта
26 Септември 2022 06:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Камелия Нейкова, ЦИК: Всички трябва да гласуваме, това е дълг на всеки български гражданин

/КРОСС/ Всички трябва да гласуваме, това е дълг на всеки български гражданин. Това каза председателят на ЦИК Камелия Нейкова в интервю за предаването „120 минути" по бТВ.

Тя напомни, че на тези избори за втори път масово се гласува само с машини във всички секции с над 300 избиратели в списъците.

„Когато избирател се затруднява, без да се нарушава тайната на гласуването, може да се окаже помощ от разстояние. Елементарно е гласуването с машини", каза Нейкова.

Относно сигурността на машинния вот тя обяви, че е предвидено да се удостовери съответствието на софтуера и на типа устройство за гласуване от три държавни институции: Министерство на електронното управление, Българския институт по метрология и Българския институт по стандартизация. Те излизат с доклад и със свое решение, всичко е наред. ЦИК очаква техния доклад в началото на следващата седмица.

На изборите на 2 октомври с хартиени бюлетини ще се гласува в около 2200 секции в страната от общо 11 600 и в 450 в чужбина. Все още не са сформирани секциите в болнични заведения, а до утре - 26 септември, хората с увреждания могат да заявят гласуване в подвижна урна, уточни Нейкова.

Във всяка секционна комисия разписките ще се броят ръчно в секциите. Флашките от машините за гласуване пристигат в ЦИК и от тях се извличат данните от гласуването, въз основа на които се определя изборният резултат. „Контролните разписки са контролни, те служат за това да се сравни дали действително вотът на избирателя е отбелязан на контролната разписка такъв, какъвто е даден", поясни тя.

Около 400 машини са били изпратени в различни части на страната за разяснителната кампания и пробно гласуване, заяви Нейкова.