България може да приеме 100-150 мигранти от намиращите се сега в Кипър
Секция: БЪЛГАРИЯ
26 Септември 2022 11:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
България може да приеме 100-150 мигранти от намиращите се сега в Кипър

/КРОСС/ България е изразила намерение да приеме 100-150 мигранти от намиращите се сега в Кипър, съобщи кипърският вътрешен министър Никос Нурис. Средиземноморската страна е под силен миграционен натиск - търсещите убежище вече достигат 6% от общото й население.

Преместването на мигранти от Кипър в България е в рамките на предложения от Европейската комисия механизъм за доброволна солидарност на държавите членки със страните, които са на първа линия на миграционния поток.

Франция и Германия са изразили интерес да приемат първоначално по 500 мигранти от острова, а Чехия и Швейцария са предложили финансова помощ - съответно от 1 млн. евро и 10 млн. евро, обобщи министър Никос Нурис.

Кипър държи нежеланото първо място в ЕС по процент на търсещите политическо убежище, който е достигнал 6% от общото население, каза вътрешният министър.

В тясно сътрудничество с Европейската комисия и Европейската агенция за гранична и брегова охрана (FRONTEX) Кипър е увеличил значително връщанията на незаконни мигранти в страните им, като от началото на годината досега са обхванати 4500 души.

Общата политика на петте средиземноморски страни на първа линия - Кипър, Гърция, Италия, Испания и Малта (форматът MED5), и насърчаването на нов Европейски пакт за убежище и миграция ще бъдат обсъждани на министерска среща на върха, която ще се проведе на 7 и 8 октомври в Кипър.