Росица Матева: 6,6 милиона са всички български граждани, които имат избирателни права, във всички части на света
Секция: Интервюта
26 Септември 2022 16:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Росица Матева: 6,6 милиона са всички български граждани, които имат избирателни права, във всички части на света

/КРОСС/ 6 милиона и 600 хиляди са всички български граждани, които имат избирателни права, във всички части на света. Ако сравняваме с преброяването - в него участват всички граждани на територията на България. Това заяви в сутрешния блок на BTV „Тази сутрин" Росица Матева, зам.-председател и говорител на ЦИК. Не можем да съпоставяме преброените с регистрираните в избирателните списъци, добави тя.

За да се успокои обществото ще се броят контролните разписки от машините. Резултатът от изборите е това, което е записано в машините. ЦИК реши, че е добре да се направи 100% преброяване, за да няма поводи да се говори срещу изборния процес. Един от ефектите на машинното гласуване е бързата обработка на резултатите, уточни говорителят на ЦИК.

Вече се извършва инсталацията на софтуера на машините, които ще бъдат използвани в изборния ден а 2 октомври.

От всичко, което чуваме, не се очаква висока избирателна активност. В последната седмица на предизборната кампания очаквам избирателите да преценят, че това е техен дълг, а начинът, по който се управлява държавата, зависи от нас, подчерта Матева.

След гласуването хората бързат да издърпат картата или разписката от машината. Картата и разписката се изваждат след звуков сигнал от устройството. Пред изборните помещения има плакати с информация как се използват машините, посочи Матева.

Бюлетината е на две страници. Хубаво е преди да влезе в изборното помещение да провери името на кандидата, който иска да подкрепи с преференция, допълни тя.