Kaufland изгради парк с над 300 нови дървета в кв. "Горубляне"
Секция: БЪЛГАРИЯ
26 Септември 2022 17:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Kaufland изгради парк с над 300 нови дървета в кв. "Горубляне"

/КРОСС/  Над 300 дървета и близо 1000 храсти са засадени около новия хипермаркет на Kaufland България в столичния квартал „Горубляне", който предстои да заработи до края на месеца. Имотът е с площ от над 15 000 кв. м, като повече от 6000 кв. м са озеленени.

В своеобразния парк край новия хипермаркет са засадени различни фиданки, като растителността е подбрана така, че да има максимална оптимизация на пространството. Изборът на видовете е съобразен със способността им да абсорбират по-големи количества въглероден диоксид.

„Идеята да обособим пространството около нашия нов хипермаркет в кв. „Горубляне" в парк е резултат от усилията ни да работим за подобряване на средата, в която живеем. Оптимизирахме цялата прилежаща зелена площ, като засадихме максимален брой дървета. Знаете, че едно голямо широколистно дърво абсорбира около 15 кг CO₂ годишно и затова в големите градове всяко дърво е от изключително значение в борбата за по-чист въздух", това коментира изпълнителният директор на Kaufland България Иван Чернев.

Сред широколистните видове има два вида кестен, бреза, чинар, японска вишна, див рожков, акация, липа и дъб. При иглолистната растителност има смърч и туя. Значителна част от пространството е заето от храсти - вечнозелени, увивни като дива лоза, иглолистни като хвойна, цъфтящи през пролетта като люляк и други, цъфтящи през лятото. Обхванат е целия период на цъфтеж от март до октомври, използвани са и видове с есенно обагряне на листата.

Обликът на цялата зона около обекта се допълва от изградената от Столична община велоалея по ул. „Самоковско шосе", а предстоящата реконструкция на ул. „Владичина ливада" ще осигури и още по-добър достъп за живущите в квартала.

Хипермаркетът в „Горубляне" ще бъде 13-ият обект на Kaufland в София и 63-ият магазин на веригата в страната. Той ще бъде първият хипермаркет на веригата, изграден изцяло по най-новите стандарти за екологично и енергийно ефективно строителство. Обектът се захранва със 100% „зелена" енергия и в него са събрани всички екологични иновации, въведени в последните години от Kaufland. Откриването на новия хипермаркет ще бъде в края на септември.

За Kaufland България

Kaufland България е лидер в сектора на търговията с годишен оборот от близо 1,7 млрд. лв. и един от най-големите работодатели в страната с екип от близо 6 500 служители. През 2022 г. компанията разполага с 62 хипермаркета в 35 града. От старта си през 2006 г. в България до днес Kaufland се стреми да стимулира националната и регионална икономика и инфраструктурата по места с общи инвестиции от 1,6 млрд. лв. Компанията непрекъснато развива своята политика за устойчиво развитие и под мотото „Действията носят промяната" се ангажира с различни социални и екологични дейности - от използването на енергийно ефективни технологии и проектирането на нови сгради с мисъл за природата, през подкрепата на уязвими групи до намаляването на пластмасата.