Цената на коргитата скочи рекордно след смъртта на кралица Елизабет Втора
Секция: ЛЮБОПИТНО
26 Септември 2022 22:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Цената на коргитата скочи рекордно след смъртта на кралица Елизабет Втора

/КРОСС/ Цената на коргитата скочи след смъртта на британската кралица Елизабет Втора. Това беше любимата порода кучета на покойния монарх, съобщава АФП. 

Кралица Елизабет Втора, която почина на 8 септември т.г., притежаваше около тридесет коргита през живота си. Сега развъдниците на тази порода кучета регистрират огромно търсене. Според говорител на сайта за продажба на животни „Пет фор хоум" цената е скочила двойно в рамките на три дни. За първи път е премината границата от 2780 евро. 

Сайтът регистрира десет пъти по-засилено търсене на коргита в сравнение с минали периоди. Рекордният интерес надминава този по време на пандемията от новия коронавирус. Тогава също имаше пик в закупуването на домашни любимци. 

Коргито е малко куче с остри уши и дълго тяло. Покойната кралица отгледа цели поколения от тази порода. Особена слабост имаше към разновидността корги Пембрук. Кралицата дори създава кръстоска между корги и дакел - дорги. 

Първото корги на Елизабет Втора - Сюзан, е подарък за 18-ия рожден ден на бъдещата кралица. Оттогава популацията им е набъбнала с 56%. Кучетата от любимата порода на кралицата са натрупали и допълнителна популярност след сериала „Короната"(„ The Crown"), който проследява живота на Елизабет Втора.

Към момента на смъртта си тя е притежавала две коргита - Мик и Санди. Кучетата на кралицата присъстваха на погребалната церемония. Коргитата наблюдаваха траурния кортеж, ескортирани от двама пазачи. 

Мик и Санди бяха осиновени от принц Андрю, вторият син на покойната Елизабет Втора.