Държавното обвинение иска по-строги наказания при смърт на пътя
Секция: БЪЛГАРИЯ
27 Септември 2022 07:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Държавното обвинение иска по-строги наказания при смърт на пътя

/КРОСС/ Според закона отказът да се даде проба за алкохол и наркотици на местопроизшествието е административно нарушение, но не и престъпление. Задържаният за катастрофата на Околовръстното шосе е с повдигнато обвинение за причиняване на смърт на един човек и причиняване на телесни повреди на други двама души - законът предвижда лишаване от свобода от 3 до 15 години. И след този случай държавното обвинение поиска промени и по-строги наказания при смърт на пътя. Според закона отказът да се даде проба за алкохол и наркотици на местопроизшествието е административно нарушение, но не и престъпление.

Задържаният за катастрофата на Околовръстното шосе е с повдигнато обвинение за причиняване на смърт на един човек и причиняване на телесни повреди на други двама души - законът предвижда лишаване от свобода от 3 до 15 години. И след този случай държавното обвинение поиска промени и по-строги наказания при смърт на пътя. Според закона в момента за смърт при катастрофа виновният може да бъде осъден по член 342 от 10 до 20 години затвор, а в особено тежки случай - дори и до живот.  Условието е да се докаже умисъл, обяснява адвокат Явор Нотев, който е бил депутат в три парламента.

Пиян и дрогиран е бил шофьорът, предизвикал катастрофата на Околовръстното Алкохолът в кръвта му е бил 1,7 промила Той напомня още, че след употребата на алкохол и наркотици шофьорът се лишава и от застраховката, а това го обрича на така наречената "гражданска смърт".  „Предисторията би трябвало да говори за съзнанието, с което един такъв човек, който нарушава конкретно правилата за движение, сяда и какво допуска и какво си позволява, дали той се отнася с безразличие към един такъв тежък резултат - нещо, което трудно ще си представим. Това затова трудно се доказва", коментира Явор Нотев.

Тези дела не могат да се гледат по бързата процедура, защото експертизите са задължителни, а те не могат да станат за ден. От прокуратурата вече две години искат увеличаване на наказанията и отнемане на автомобила в полза на държавата, но законодателна активност няма, казват още от обвинението. „Методически указания на главния прокурор за работата на прокурорите, които са в две отделни насоки. Първата насока е да се изследват в рамките на наказателните производства всички доказателства за евентуалното наличие за умишлено извършване на съответното престъпление, тоест за умишлена форма на вина", заяви Десислава Николова. Втората насока е от прокуратурата да се правят допълнителни огледи, експерименти, както и допълнителни задачи към вещите лица.