Слави Ангелов: За шофиране без книжка наказанието трябва да бъде като за незаконно притежание на оръжие
Секция: Коментари
27 Септември 2022 08:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Слави Ангелов: За шофиране без книжка наказанието трябва да бъде като за незаконно притежание на оръжие

/КРОСС/ Как могат да бъдат спрени рецидивистите на пътя коментираха в студиото на „Здравей, България" журналистът Слави Ангелов и криминалният психолог Росен Йорданов.

Трябва да разсъждаваме върху емоционалната връзка между българина и автомобила му. Да се гмурнем в социализма. Колата е единственото място, което той контролира. Във Финландия е интересно, че глобата е съобразена с доходите ти. Имаше случай на милионер, който получи за 23 км/ ч превишена скорост 55 000 евро глоба, друг беше получил 116 000 лв.

Този проблем не може да се реши в парламента. Там имаме едни хора, които ги наричаме депутати, но често те са адвокати. Те са причина за това у нас процесът да е формализиран, бавен, да не носи справедливост и възмездие. Да няма респект от закона. Трябва да се създаде комисия, която е с външни експерти, каза Ангелов.

По думите му само ефективни присъди могат да спрат подобни рецидивисти. Според него за шофирането без книжка наказанието трябва да бъде като за незаконно притежание на оръжие.

Отдавна е ясно, че в закона има дупка. Трябва задължително лично да ти връчат санкцията. Това е изключителен пропуск, който създава подобни прецеденти. Второ, имаме хронична липса на достатъчно добро прилагане на законите. Трето, наблюдава се занижаване на респекта към нормите, заяви Йорданов.