Безплатна българска онлайн платформа в помощ на възрастните хора, техните роднини и гледачи
Секция: БЪЛГАРИЯ
27 Септември 2022 10:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Безплатна българска онлайн платформа в помощ на възрастните хора, техните роднини и гледачи

/КРОСС/ Дни преди Международния ден на възрастните хора,1 октомври, искаме да споделим за постиженията и приноса на безплатната българска платформа JoinedInCare (https://joinedincare.com/bg/) през последните 7 месеца. Целта на платформата е да е полезна на хората и от двете страни - търсещи и споделящи информация за грижа за възрастните хора.

Предвижда се делът на хора на възраст над 80 години в населението на ЕС да нарастне с над 2 процента до 2050 г. Въпреки че статистиката може да изглежда обезпокоителна, този прираст е добра възможност за всички предлагащите грижи. Но колко лесно се намират грижи в България всъщност?Индустрията за грижи за възрастни хора се разраства с безпрецедентна скорост. Все повече хора живеят по-дълго и това увеличава търсенето на старчески домове, агенции и болногледачи.

За да отговори на търсенето, България се нуждае от решение, което да помага за намирането на всеки възможен доставчик на грижи и да направи информацията по-достъпна за хората. Много от българските домове за възрастни хора имат ниско онлайн присъствие и следователно са трудно откриваеми. За да помогне за преодоляването на този проблем, екипът на JoinedInCare (https://joinedincare.com/bg/) събира и споделя информация в база данни за специализирани домове, агенции и организации, която ежедневно се обогатява. Проектът е напълно безплатен и включва над 600 институции от България, Великобритания, Франция, Испания, Италия, и Гърция.

Досега в платформата има над 160 български държавни дома, агенции за домашни грижи и организации за подкрепа. В най-скоро време ще бъдат добавени и частни домове и центрове. "Значителен процент от информацията е проверена и изпратена лично от общините и отговорните лица, които стопанисват заведенията.

Останалата част от информацията е взета от Агенция за социално подпомагане към Министерството на труда и социалната политика. А ако е пропуснат дом или агенция, всеки посетител на сайта може безплатно да качи обява. За 7-те месеца, откакто съществува платформата, успяхме да създадем една достъпна социална услуга, която подпомага възрастните хора, семействата и гледачите." сподели Деян Благоев от JoinedinCare (https://joinedincare.com/bg/)