Филм за Александър Морфов открива новия сезон на „непознатиТЕ“
Секция: КУЛТУРА
27 Септември 2022 14:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Филм за Александър Морфов открива новия сезон на „непознатиТЕ“ Джон Малкович, Жан-Мишел Жар и Ханс Цимер са сред героите в новия сезон на документалната поредица, която отбелязва 13. сезон в ефира на bTV

/КРОСС/ Първият документален филм, посветен на един от най-известните български режисьори по света Александър Морфов, ще бъде излъчен премиерно в ефира на bTV на 1 октомври (събота) от 13:30 ч. С него започва тринадесетият сезон на документалната поредица „непознатиТЕ" на журналиста Георги Тошев.

Филмът, чийто режисьор е Калояна Климентова, разказва за 7-годишното изгнание на Морфов извън България, за разочарованието, гнева, но и за любовта му към театъра и актьорите. „Станах по-самотен. Предадоха ме много хора, но ги разбирам. В такива времена живеем. Станах по-гневен като че ли, но не се отказах от театъра. Той е моето спасение!", споделя Морфов.

Екипът на „непознатиТЕ" откри режисьора в Плевенския театър, където той репетира спектакъла „Антигона" по Ануи, с който се завърна на българска сцена, и прекара няколко дни с него, за да улови процеса на случването на един театрален шедьовър.

„Сашо е труден за интервюта, защото е човек на действието, а не на думите. Благодарен съм, че ни допусна с оператора Стефан Н. Щерев. Довери ни се и така попаднахме в един много личен свят, изпълнен със съмнения, творчески и житейски избори", казва Георги Тошев.

Филмът „Морфов, театърът, морето" разказва и за пътя на известния режисьор - от сценичен работник в Сливенския театър до най-големите световни сцени, където поставя класически и съвременни автори. „Александър Морфов е събитие без аналог в българския театър", категорична е Марина Давидова, театрален критик и изследовател.

В следващите епизоди на „непознатиТЕ", които ще вървят всяка събота от 13:30 ч. по bTV, Георги Тошев ще ни срещне още с холивудските легенди Джон Малкович и Ханс Цимер, ще ни заведе до Даманхур и Атон, ще ни разкаже за една забележителна българка в Австрия - Донка Ангъчева, както и за наследството на Хербер фон Караян и мета вселената на Жан-Мишел Жар.

„Щастлив съм, че оригинален авторски формат като „непознатиТЕ" се радва на зрителски интерес и вече толкова години предлага качествено съдържание. С нов филм в „непознатиТЕ" ще отбележим и 80-годишнината на актьора Стефан Данаилов, а също така ще покажем и нашето разследване за пътя на популярна българска народна песен по света", допълва Тошев.

Екипът на поредицата - Георги Тошев, Калояна Климентова, Ема Константинова, Стефан Н. Щерев, Антония Барулова, Илиян Диков и Николай Барулов, е подготвил и още изненади през новия сезон, които зрителите ще могат да проследят всяка събота от 13:30 ч. по bTV.