Стефан Янев:Българският национален интерес се крепи на три стълба от политики:сигурност, справедливост и благоденствие
Секция: ПОЛИТИКА
27 Септември 2022 18:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Стефан Янев:Българският национален интерес се крепи на три стълба от политики:сигурност, справедливост и благоденствие

/КРОСС/ В студиото на „Още от деня" по БНТ Стефан Янев, каза че солидарността я виждаме на първо място я е имало в нашия народ и преди нас, има я и сега, ще я има и след нас. „Даване на подходяща рамка за развитието на това общество, рамка от правила, рамка от закони".

Българският национален интерес най-просто казано се крепи на три стълба от политики, заяви Янев. „Първо сигурност, второ справедливост и трето благоденствие. Това е смисълът на националната държава и националните интереси, за които говорим".

Националната сигурност има две измерения - вътрешната сигурност и външната сигурност, обясни Янев. „За външната сигурност освен защита на националните граници голяма роля има и дипломацията. В този смисъл трябва да бъдем в състояние ясно да кажем на каква позиция сме. Разумният подход е първо, да излъчваме послания за силно политическо лидерство вътре в страната. Евроатлантическата ни ориентация е достатъчно добре ориентирана и обоснована. Членството ни в ЕС ни дава по-добро развитие в икономически план, членството в НАТО ни дава по-голяма степен на колективна защита".

Санкции по отношение на режима, който управлява Русия - да, но по отношение на руския народ - не, заяви Янев.

Относно газа трябва да се търсят и предлагат решения, допълни Янев. „Търсим в момента възможност за доставка около половината ни нужно количество от Африка".