Гръцкият министър на енергетиката предлага да се създаде европейски фонд от 80 млрд. евро за справяне с високите цени на природния газ
Секция: ИКОНОМИКА
27 Септември 2022 21:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Гръцкият министър на енергетиката предлага да се създаде европейски фонд от 80 млрд. евро за справяне с високите цени на природния газ

/КРОСС/ Гръцкият министър на енергетиката Костас Скрекас предлага да бъде създаден европейски фонд от 80 млрд. евро за справяне с последствията от високите цени на природния газ, съобщи АНА-МПА.

Предложението на Скрекас е отправено с оглед на предстоящия извънреден съвет на министрите на енергетиката на ЕС на 30 септември.

Скрекас е изпратил писмо до изпълнителния зам.-председател на Европейската комисия, отговарящ за европейската „зелена сделка", Франс Тимерманс и до еврокомисаря по енергийната политика Кадри Симсон, в което предлага за бъде създаден европейски фонд, в който да се вливат ресурсите от специален данък в размер от 10 евро на термален мегаватчас, който да бъде наложен на европейските компании-производителки на електроенергия за количествата природен газ, който използват изключително за производството на електричество.

Такава мярка вече е обявена от гръцкото правителство и ще бъде приложена в рамките на пакета за подкрепа на потребителите на електроенергия през октомври.

Скрекас предлага средствата от европейския фонд да бъдат използвани за подкрепа на уязвимите домакинства и малките и средните предприятия, за финансиране на инвестиции в алтернативни горива като зелен водород и биометан, за покриване на извънредните нужди на енергийните компании в усилията им за замяна на руския природен газ, за разширяване и модифициране на инфраструктурата, необходима за замяната на руския газ, за увеличаване на възможностите за внос от алтернативни източници, за замяна на природния газ с други горива и за увеличаване на енергийната ефективност.

Според изчисленията на гръцкия министър в случай, че бъде приет извънреден данък от 10 евро на термален мегаватчас, годишно ще бъде генерирана сума в размер на 9 млрд. евро в целия ЕС, ако бъде запазено потреблението от 2021 г.

Тези приходи биха могли да бъдат съчетани с нисколихвен кредит от Европейската инвестиционна банка в размер от 80 млрд. евро, който да бъде обслужван с годишните приходи от данъка.

Източник:БТА