Радиотелескоп с 12 купола в Алпите дава своя принос за разбирането на Вселената
Секция: Технологии
27 Септември 2022 21:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Радиотелескоп с 12 купола в Алпите дава своя принос за разбирането на Вселената

/КРОСС/ Със своите 12 купола най-мощният милиметров радиотелескоп в северното полукълбо е "кацнал" на високо плато във Френските Алпи. Неговите наблюдения обещават открития, вариращи от състава на близките комети до произхода на живота във Вселената, предаде Франс прес.

Всеки посетител на обсерваторията NOEMA (Northern extended millimeter array) завършва изкачването си пеша и  на надморска височина от 2550 метра, където под слънцето блестят редицата куполи в среда, осеяна с редки тревни туфи и все още девствен сняг. 

Инсталацията вече позволи "значителен напредък в астрономията, като например да се видят сърцата на галактиките", обяснява Фредерик Гет, астроном и заместник-директор на Института по милиметрова радиоастрономия (IRAM).

Създаден e през 1979 г. по инициатива на германския институт "Макс Планк" и френския Национален център за научни изследвания (CNRS). По-късно към IRAM се присъединява испанският Национален географски институт (IGN). Неговият флагман отдавна е големият радиотелескоп в Пико Велета, Испания, със своя купол с диаметър 30 метра.  

Размерът има значение в милиметровата радиоастрономия за улавянето на изключително слаби сигнали от електромагнитни вълни. Една галактика, например, излъчва тези вълни в честоти, вариращи от рентгенови лъчи през видима светлина до радиовълни, които са най-ниско енергийни (милиметри и сантиметри).

Радиовълните са тези от "студената" Вселена, тоест "всичко освен звездите", и това е царството на NOEMA.  

Диаметърът на алуминиевите куполи е само 15 метра, но тяхната разделителна способност се дължи отчасти на броя им, който се е увеличил от шест през 2014 г. на 12 през тази година, и отчасти на конфигурацията им. 

Подвижни, въпреки че тежат по 120 тона, те са разположени на две релси, образуващи буквата Т.
       
През зимата системата от куполи се простира в широката си конфигурация с максимално разстояние от 1,7 километра. Това е основното време за наблюдение, когато атмосферата е идеална, със сух, студен и стабилен въздух, обяснява Фредерик Гет.

Инсталацията е изградена около внушителна зала за поддръжка, в която се помещава малката контролна зала на NOEMA. Кабинков лифт пренася оборудването, необходимо за поддръжката на куполите и снабдяването на постоянно обитаемата база.
       
Науката, която се прави с NOEMA, не е от предизвикателните, както се съгласяват нейните астрономи. Те признават, че е трудно да се конкурират, например със зашеметяващите изображения от новия космически телескоп "Джеймс Уеб".

Тази "страхотна машина на времето" обаче, както я нарича астрономът Едвиж Шапион, допринася за решаващия напредък в разбирането ни за Вселената.

Обсерваториите на IRAM са открили почти половината от известните междузвездни молекули, "градивните елементи на живота във Вселената", отбелязва астрономът. Благодарение на NOEMA астрофизиците са определили с точност температурата на младата Вселена, по-малко от един милиард години след Големия взрив.

Мрежата на IRAM e част от сътрудничеството EHT (Event Horizon Telescope), което обединява водещите радиотелескопи в света и предостави първите изображения на черни дупки. NOEMA се присъедини към проекта през 2021 г.