Проф. Кантарджиев: Човечеството се пребори с COVID-19
Секция: Здраве
27 Септември 2022 21:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Кантарджиев: Човечеството се пребори с COVID-19

/КРОСС/ Подвариантът на Омикрон ВА.2.75 (Кентавър) не е опасен и не трябва да се преекспонира, защото още през май месец е доказан в Индия и досега не се е развил. Той не е по-болестотворен и заболяването, което причинява, не е по-тежко от това, което прави другият Омикрон, освен това е само с около един процент по-заразен от досегашния вариант. Това каза днес в Плевен проф. д-р Тодор Кантарджиев, който бе гост на откриването на Международна медицинска научна конференция за студенти и млади лекари в Медицинския университет. 

Според проф. Кантарджиев Омикрон е много по-малко опасен и не причинява толкова засягане на белия дроб, афинитетът му към белодробната тъкан е много по-малък от уханския и Делта вариантите на COVID-19. Той подчерта, че "с ваксина или без ваксина мина през цялото население на България", освен това психиката на хората се е променила, знаят много повече за вируса, но трябва да спазват елементарни хигиенни мерки.Според проф. Кантарджиев е хубаво, особено възрастните хора, да се ваксинират. Той посочи, че от следващата седмица ще има възможност и за ваксинация срещу сезонен грип. Самият той сподели, че е с четири ваксинации срещу коронавирус, като сега изчаква през ноември да си постави и от новата ваксина срещу Омикрон.

Специалистът обаче бе категоричен, че жените, които планират бременност, трябва да се ваксинират преди това, а не по време на самата бременност. Другият вариант е след третия месец.

"Човечеството се пребори с COVID-19, дори Световната здравна организация каза, че вече му се вижда краят", добави проф. Кантарджиев. По думите му причините са две - слаб вирус, който прави лека инфекция, и второ - по-голямата част от населението е преминало през него и обществото вече не е така уплашено.

Източник:DARIK