Атанас Пеканов: Не смятам, че България ще обеднее след приемането на еврото
Секция: БЪЛГАРИЯ
28 Септември 2022 09:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Атанас Пеканов: Не смятам, че България ще обеднее след приемането на еврото

/КРОСС/ Не смятам, че България ще обеднее след приемането на еврото. Ползите ще са много повече - ще се повиши доверието в страната ни, подобряване на кредитния рейтинг, отпадане на транзакционни разходи, засилване на банковия надзор и засилване на финансовата стабилност. Рисковете могат да бъдат адресирани с информационна кампания. Това заяви в BTV „Тази сутрин" вицепремиерът в служебния кабинет Атанас Пеканов.

Служебният кабинет работи по техническата подготовка за присъединяване към еврозоната. Когато редовен кабинет вземе такова решение - страната трябва да е готова, уточни той.

България трябва да продължи с евроинтеграцията. Европейските механизми могат да служат като гарант за стабилност. За служебния кабинет европейската интеграция е приоритет. Редовният кабинет прие плана за приемането на еврото. Той включва написването на закон, който да бъде приет от Народното събрание. Ние ще изготвим защитата на потребителите, комуникационната кампания, добави Пеканов.

Еврото в Хърватия ще бъде въведено от 1 януари през 2023 година.

Според него там няма закръгляне на цените нагоре след одобрението за новата валута. В последните месеци там не се наблюдават покачване на цените, което да е различно спрямо останалите държави от ЕС на фона на инфлацията.

Има защитни механизми относно покачването на цените - в Хърватия се сравняват цените по курса преди и след влизането в еврозоната, следят с грамажите на стоките, подчерта вицепремиерът.

През есента се очаква първото плащане по Плана за възстановяване и устойчивост, коментира Атанас Пеканов.