Владимир Тодоров: Губим войната по пътищата, защото се ограничаваме само до говорене
Секция: Анализи
28 Септември 2022 09:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Владимир Тодоров: Губим войната по пътищата, защото се ограничаваме само до говорене

/КРОСС/ Губим войната по пътищата, защото се ограничаваме само до говорене. Няма промяна, която да се лансира от тези, които взимат решения. Няма промяна в санкционната политика на държавата, нито в обучението, нито в инфраструктурата. Едни и същи проблеми десетилетия са на дневен ред. Политиката, която трябва да се провежда в тази сфера отсъства. Това каза в БНТ „Денят започва" Владимир Тодоров - председател на Асоциация на пострадалите при пътнотранспортни произшествия.

Според адвокат Емануил Йорданов наказанията към нарушителите на пътя не са ниски. В много случаи едно наказателно дело фиксира върху себе си общественото внимание за няколко месеца. След това медиите и обществото губят интерес и никой не разбира какво е станало на финала. Според мен трябва да се акцентира върху всеки един финал на подобно дело, за да може да бъде огласен по-сериозно и да бъдат ясни конкретни измерения на присъдите по един или друг случай, смята той.

Тодоров добави, че Българска асоциация на пострадали при катастрофи предлага от 6-7 години на пияни и дрогирани шофьори при рецидив да се конфискува автомобила, независимо чия собственост е. Според него българинът има специфично отношение към своя автомобил и ако се приеме подобен законов регламент, рязко ще намалеят пияните и дрогирани шофьори.

Той коментира и проблемът с камерите. България на 20 000 км. пътна мрежа има около 250 камери на пътна полиция. Това е крайно недостатъчно. Трябва да бъдат около 3-4 хиляди.