Явор Дачков: С "Възраждане" идва краят на неолибералния режим
Секция: Интервюта
28 Септември 2022 10:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Явор Дачков: С "Възраждане" идва краят на неолибералния режим

За мен новината на тези избори е "Възраждане". Мисля, че те имат потенциал да поднесат голямата изненада

/КРОСС/ Според последните социологически проучвания второто място на "Продължаваме промяната" е под въпрос. ГЕРБ ги изпреварва убедително с 10%, а ДПС и "Възраждане" им дишат във врата в рамките на статистическата грешка. Тенденцията при партията на Кирил и Асен е низходяща от началото на кампанията, което е непоправима щета непосредствено преди избори.

"Промяната" направи потресаващо слаба кампания на фона на големите харвардски претенции, а разомагьосването им се случи по-бързо, отколкото се очакваше. Хората разбраха, че имат работа с най-обикновени измамници и се отдръпват със скоростта, с която бяха привлечени само преди година. Кирил Петков и Асен Василев повтарят траекторията на Слави Трифонов, което не е новина.

За мен новината на тези избори е "Възраждане". Мисля, че те имат потенциал да поднесат голямата изненада.

Първо - имат много скрит вот (хората не казват, че ще гласуват за тях).

Второ - гласоподавателите от чужбина масово ги подкрепят, а те не влизат в социологическите проучвания.

Трето - в последните две седмици всички останали играят за тях, заемайки агресивни антируски позиции след обявената от Путин мобилизация и проведените референдуми за присъединяването на украинските републики към Москва. Няколко непремерени думи от страна на служебния кабинет и Стефан Янев, които нарекоха Путин агресор, канализираха протестния вот изцяло в пистата на Костадин Костадинов. Тук не коментирам кой е прав, а само, че "Възраждане" останаха единствената партия, която ще обере антисистемния протестен вот, а темата за войната в Украйна е сред най-горещите в момента. Върху различните гледни точки за нея има мораториум от големите медии, които едностранчиво и много агресивно поднасят само западната пропаганда.

Така се създава информационно напрежение, защото огромно мнозинство от хората остават непредставени в публичния дебат. Заради предизборната кампания Костадин Костадинов и "Възраждане" имат достъп до телевизиите, останалите електронни медии и пресата, което ги поставя във фокуса на общественото внимание. Техните коментари са добре премерени и точни, но напълно алтернативни на официалната пропаганда, което ги усилва до максимум. Всеки, който иска да гласува срещу статуквото, не само българското, а и срещу менторите от ЕС и САЩ, които го налагат в България, ще пусне гласа си за тях. На практика няма за кого друг. Това може да изиграе лоша шега на мейнстрийма, а "Възраждане" да се окажат сред основните политически играчи след 2 октомври.

Колкото и гласове да вземат, най-вероятно няма да участват в нов кабинет, което означава, че ще останат в опозиция и тепърва ще растат още. Дори сега да се сглоби някаква проатлантическа коалиция, тя ще бъде изтъкана от компромиси и противоречия и няма да оцелее след тежката зима. Твърде вероятно е догодина отново да има предсрочни парламентарни избори, а пистата пред Костадин Костадинов ще става все по-широка и скоростна. Такава е и глобалната ситуация.

Има пресищане от неолибералния западен режим, а европейските страни все повече започват да се еманципират от него. Изборите в Италия и Швеция от последните дни са истински шамар за Урсула фон дер Лайен и брюкселските бюрократи, които правят всичко възможно Европа да потъне, натискана по един арогантен и безпрецедентен начин от САЩ.

Това самоубийствено поведение не може да бъде търпяно дълго, а предстоящата зима ще е зимата на истинското недоволство на европейските граждани, принудени да търпят лишения и студ, главоломни цени и продоволствени липси заради американските интереси, санкциите срещу Русия и безумната медийна пропаганда, която подмени истината за конфликта в Украйна, скри причините за него и лъже непрекъснато в полза на киевския режим.

Всичко това е вятър в платната на "Възраждане". Съвсем друг е въпросът дали тази партия може да управлява, има ли кадри и компетентност да го направи, но от опит знам, че това е последното, което интересува избирателите.

Днес тя е партията на протеста срещу арогантния глобализъм и това е достатъчно. Щях да забравя -лично Урсула фон дер Лайен ще се включи в тяхната кампания, пристигайки в България на 1 октомври за осемдесет и деветото откриване на прословутия газов интерконектор с Гърция.

В деня за размисъл много българи ще се сетят за кого да гласуват само като й видят физиономията и това няма да бъде някоя от десетките евроатлантически партии. Миналата седмица тя си позволи да се скара на италианците и да ги предупреди, че гласуването за дясната коалиция на Джорджа Мелони, Матео Салвини и Силвио Берлускони застрашава демокрацията, а няколко дни след това италианците им дадоха пълно мнозинство в Камарата и Сената.

Искам да кажа, че ефектът от нейното появяване е този. Както каза Салвини след победата: "В Италия вече има ясно мнозинство. Не знам дали се е събудила добре Урсула фон дер Лайен. Надявам се, че да. Да живее демокрацията! Да живее свободата! Да живеят народите, които избират! Изпращам й целувки.

Надявам се да я срещна скоро. Избори ще има скоро и в Бразилия, в Израел, в САЩ... Да кажем, че всички онези, които поставяха под съмнение свободата на италианците, си получиха заслуженото. Имаме абсолютно мнозинство и в Камарата, и в Сената. Да живее демокрацията! Да живее Урсула фон дер Лайен.


Източник: Явор Дачков/в. Филтър