КЕВР обсъжда намаляване на цената на природния газ
Секция: ИКОНОМИКА
28 Септември 2022 17:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
КЕВР обсъжда намаляване на цената на природния газ

/КРОСС/ Комисията за енергийно и водно регулиране обсъжда внесеното от "Булгаргаз" предложение за намаляване цената на синьото гориво с 30% от 1 октомври. Цената на газа през септември е 353 лв. за мегават час. С поисканото понижение се предвижда тя да падне до 247 лв. за мегават час.

Изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева мотивира предложеното поевтиняване с факта, че от първи октомври се очаква да заработи интерконекторът с Гърция, който ще доставя по-евтин азерски газ. Според нея случващото се със Северен поток няма да се отрази на доставките у нас.

"Благодаря на КЕВР за усилията, и на служебното правителство, успешно да стартира интерконекторът на 1 октомври. Видно е и от цената, която заявяваме и тя да бъде на нивата около 240 лв.", заяви Златева.

Председателят на КЕВР Иван Иванов заяви, че се пречупва историческият тренд на постоянно повишение на цената на синьото гориво п рез последните няколко месеца.

"Не мога да не изразя задоволството си, че през месец октомври се пречупи тенденцията на непрекъснато повишаване на цените и да отбележа, че 250 лв. на мегават час беше прагът, който българската индустиря и бизнес като цяло обявиха, че над тази цена биха желали да получават компенсации. Поне за природния газ, за октомври се надявам цената да се удържи под 250 лв. и се надявам това да продължи и през следващите месеци.", каза Иванов.

След обявените 4 търга за доставка на втечнен газ, днес "Булгаргаз" ще обяви и търг за доставка на тръбен газ, отбеляза Златева. Тя е оптимист за още по-ниска цена на синьото гориво за ноември.