Иран атакува с ракети и дронове ирански кюрди в Ирак
Секция: СВЯТ
28 Септември 2022 15:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Иран атакува с ракети и дронове ирански кюрди в Ирак

/КРОСС/ Иран започна днес нова кампания за атаки с дронове на бази на иранска кюрдска опозиционна група в Северен Ирак, съобщиха кюрдски представители, цитирани от Асошиейтед прес.

Агенцията отбелязва, че това става на фона на протестите в Ислямската република след смъртта на млада жена в полицейски арест.

Ударите били нанесени в Коя, на около 60 километра източно от Ербил, заяви Соран Нури, член на Демократичната партия на ирански Кюрдистан (ДПИК).Лявата въоръжена опозиционна фракция е забранена в Иран.

Иранската агенция ИРНА съобщи, че Корпусът на гвардейците на Ислямската революция (КГИР) е атакувал някои бази на сепаратистката групировка в северната част на Ирак със свои "прецизни ракети" и "дронове камикадзе". Според кюрдския генерал Горан Ахмед, началник на гражданската отбрана в Коя, двама души са загинали, а седем са били ранени. Кюрдската телевизия "Рудау" съобщи, че 15 души са били ранени.

Ударите на иранските безпилотни самолети са били нанесени по военен лагер, къщи, офиси и други райони около Коя, каза Нури.

Журналист на АП е видял линейки, които се движели през града след нападенията.В събота и понеделник КГИР атакува с безпилотни самолети и артилерия кюрдските позиции, припомня АП.

Нападенията изглежда са в отговор на продължаващите протести в Иран заради смъртта на 22-годишна иранска кюрдка, задържана от нравствената полиция на страната.