МО след инцидента край "Безмер": Самолетът е напълно разрушен, рано е да се говори за причини
Секция: БЪЛГАРИЯ
28 Септември 2022 20:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
МО след инцидента край "Безмер": Самолетът е напълно разрушен, рано е да се говори за причини

/КРОСС/ Инцидентът със самолет Су-25 е станал около 14.13 минути при заход за кацане на регулярен полет. Пилотът полковник Пейо Дончев е катапултирал успешно и това е най-правилното решение в такава една ситуация, каза военният министър Димитър Стоянов на брифинг пред медиите.

След катапултирането той е в добро здравословно състояние, контактен е. Чувства се сравнително добре. Транспортиран е със самолет Спартан във ВМА, където му се извършват прегледи.

Полковник Дончев е един от опитните пилоти в българските ВВС, има над 750 часа нальот.

Самолетът е напълно разрушен, каза Димитър Стоянов. Има назначена комисия от военна полиция със заповед на министъра. Военните прокурори също са на място на инцидента и разследват ситуацията. Която версия да бъде изказана в този момент, ще бъде спекулация, каза той. Няма как да се каже техническа причина или грешка на пилота - прекалено е рано. Комисията ще излезе с доклад и тогава ще има версия.

Щом е катапултирал успешно и е контактен, означава, че системите за катапулт са работили, допълни още министърът.

"Неизправен самолет в авиацията не се допуска до полет. Това е правило, което се спазва от абсолютно всички. В момента всички самолети са приземени. Няма да се лети до момента, в който не се уточни каква е причината за възникналия инцидент", каза министърът.

В авиобаза "Безмер" са постоянно базирани щурмовите самолети Су-25, които бяха модернизирани в Беларус за над 80 милиона лева. Като в момента България има 8 активни самолета Су-25.

Източник:БНТ