Toyota записва рекорди по производство
Секция: Автомобили
29 Септември 2022 22:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Toyota записва рекорди по производство

/КРОСС/ Японският концерн Toyota Motor обяви рекорден ръст в производството на автомобили. Според агенция Reuters, която се позовавайки се на представители на компанията, най-големият производител на автомобили в света най-накрая е успял да се възстанови от пандемията и да увеличи капацитета си, главно извън Япония.

В края на последния летен месец Toyota увеличи обемите с 44,3% спрямо август 2021 г. до 766 683 автомобила, като най-накрая изпълни и дори надхвърли плана. След няколко прекъсвания на месечните планове Toyota успя да произведе повече от 700 000 автомобила - каквато беше целта за август. Това дава надежда, че японският автомобилен гигант все още ще има време да сглоби 9,7 милиона коли до края на 2022 г. Въпреки неуспехите в производството, компанията вече отказа да коригира годишната цел.

Успехът през август се дължи на факта, че китайските власти постепенно премахват ограниченията, свързани с пандемията. В допълнение, дефицитът на автомобилна микроелектроника, който продължава повече от една година, започна да показва спад. Производството на Toyota расте основно благодарение на чуждестранни обекти.

Те увеличиха обемите на сглобяване с рекордните 65,1% в сравнение с миналата година, докато японските предприятия се увеличиха само с 5,6%. На първо място, компанията успя да осигури фабрики за полупроводници в Азия, но анализаторите са предпазливи относно перспективите и все още не признават края на кризата - както недостигът на чипове, така и огнищата на коронавирус все още могат да засегнат производството. Следователно планът за октомври за Toyota е 800 000 автомобила - със 100 000 по-малко от средномесечното.