МВР с близо 100 операции в цялата страна преди изборите.
Секция: БЪЛГАРИЯ
30 Септември 2022 15:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
МВР с близо 100 операции в цялата страна преди изборите.

/КРОСС/ МВР е извършило над 97 специализирани полицейски операции, свързани с нарушаването на изборните права на гражданите от края на август досега, отчете главният секретар на МВР гл. комисар Петър Тодоров. Акциите се провеждат с участието и на много други институции и са насочени към превенция на действията на криминалния контингент в страната.

Разкрити са над 550 престъпления, образувани са над 420 досъдебни и бързи производства. Задържани са 446 лица, издирени са 114 души, обявени за общодържавно издирване. Издадени са над 4300 актове за установяване на административно нарушение и близо 1250 предупредителни протокола.

Акцията на полицията срещу търговията с гласове и корпоративния вот вече обхваща цялата страна и ще продължи до 24 часа на 2 октомври.

Между 50 и 100 лева се търгува един глас, отчетоха от МВР.

Служебният вицепремиер и вътрешен министър Иван Демерджиев коментира, че през тази кампания сигналите са по-малко от тези на предишни избори. Наблюдават се обаче нови схеми - най-вече, свързани с така наречения корпоративен вот.

"Много често тези, които осигуряват поминък на по-голям кръг от хора, правят опити да повлияят на начина, по който те ще гласуват. Такива практики се наблюдават при осигуряването на дърва за огрев, в сферата на обществените поръчки, заложните къщи и пунктовете за изкупуване на цветни метали", обяви Демерджиев.

Констатирани са и райони, в които голяма част от населението са обявили, че са с тежки здравословни проблеми и са поискали да гласуват с хартиена бюлетина.

"Реагираме на всеки един сигнал, без значение от кого срещу кого е подаден. Не очаквам нашата работа да приключи в полунощ на 2 октомври. Вероятно следващите дни ще има още акции", каза Демерджиев.

Министърът на вътрешните работи призова възможно най-много хора да упражнят правото си на глас на 2 октомври, защото високата избирателна активност е най-доброто противодействие на търговията с гласове.

Служебният вицепремиер по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров представиха обобщени данни за предприетите от МВР действия в контекста на подготовката за произвеждането на изборите за Народно събрание.