Суперпродукцията "Летящият холандец" само по БНТ 1
Секция: КУЛТУРА
30 Септември 2022 19:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Суперпродукцията "Летящият холандец" само по БНТ 1

/КРОСС/ На 1 октомври (събота), световен ден на музиката и ден за размисъл, Българската национална телевизия кани всички почитатели на операта да гледат суперпродукцията „Летящият холандец" - опера в 3 действия от Рихард Вагнер от 17:00 ч. по БНТ 1. Спектакълът е част от фестивала „Музи на водата", който Софийската опера и балет изнесе за трета поредна година на лятната сцена на езерото Панчарево.

„Летящият холандец" е най-популярната и най-често поставяната опера на Рихард Вагнер. Творбата е едно от върховите постижения на немската романтична опера, в която с дълбоко проникновение се разкрива душевният свят на героите и тяхната драма. Режисьорът на операта Пламен Карталов прави кинематографичен прочит на творбата, с детайлно разработени сюжетна линия и актьорски пръвъплъщения.

БНТ получи ексклузивни права да заснеме премиерата на „Летящият холандец" от Вагнер през юли тази година. Огромен екип и много часове труд стои зад тази изключително красива продукция - 8 HD камери следят действието и показват невероятната сцена с гледка към езерното огледало. Режисьор на телевизионня запис е доайенът на БНТ Ценка Караджиева, а отговорен оператор Георги Илиев. Постпродукцията бе реализирана през август 2022 г., като са включени и великолепни субтитри на български език. 

Голямата звезда на световната опера и изключителен приятел на Софийската опера басът Курт Ридъл е в ролята на моряка Даланд. Дългогодишният солист на „Земперопер" в Дрезден Маркус Маркварт се представя изумително като Холандеца, блестящата Радостина Николаева е Сента, а Костадин Андреев емоционално превъплъщава ловеца Ерик. В ролите на Кормчията и Мари са Даниел Острецов и Александрина Стоянова. Росен Гергов дирижира оркестъра и хора на Софийската опера. „Летящият холандец" разгръща темите любовта ли е най-могъщото оръжие; верността ли е най-ценната добродетел; как съдбата се намесва, когато трябва да намерим верния път?

В последните години партньорството между обществента телевизия и Софийската опера се разраства изключително много. По време на пандемията от Ковид 19 БНТ и операта проведоха съвместна кампания за излъчване на цели оперни и балетни спектакли в ефира на БНТ 2. Впоследствие бе заснет и документалния филм „Опера по време на пандемия", като бяха отразени всички летни фестивали на Софийската опера - „Музи на водата", „Между два свята"/Цари Мали град/ и „Опера на върховете" /Белоградчик/.

Гледайте „Летящият холандец" на 1 октомври, събота, от 17:00 ч. по БНТ 1