Любомир Кючуков: Присъединяването на украинските области към Русия създава нова ситуация
Секция: Интервюта
30 Септември 2022 20:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Любомир Кючуков: Присъединяването на украинските области към Русия създава нова ситуация

/КРОСС/ "Предстои поредна ескалация на конфликта в Украйна. Референдумите и присъединяването на четирите украински области към Русия създават качествено нова ситуация. Официалното присъединяване прави опит за политическо фиксиране на дадено териториално статукво, съдържа в себе си заявка за продължаване на инвазията, а Русия вече ще може да претендира, че военните действия срещу тези области са атака срещу самата Русия".

Това каза пред БНР Любомир Кючуков, дипломат и бивш зам.-министър на външните работи.

И допълни, че заплахата за използване на ядрено оръжие не трябва да се подценява.

"В съзнанието си ние постепенно започваме да свикваме с възможността за използване на ядрено оръжие. Ситуацията около Запорожката АЕЦ е квинтесенцията докъде може да ни доведе подобен подход".

В предаването "Хоризонт за вас" Кючуков допълни, че ескалирайки конфронтацията, всички се доближаваме до глобален конфликт - "Путин иска повече територии и повече войници, ние отвръщаме с повече оръжие и повече санкции, резултатът е повече война - повече жертви и повече разрушения".

"Рано или късно ще трябва да се търси политическо решение на конфликта. Защото война до победа, означава война до поражение. Когато и както да свърши войната, ние ще имаме дълбоко разделен, силно конфронтиран и милитаризиран свят, в който дори нормален диалог ще е труден за постигане. Един ден война е по-тежък от една година преговори".